Finding Nemo

Een selectie van leuke Disney Pixar films

Een Disney-film is een Disney-film zullen de meeste mensen zeggen, maar dit is niet helemaal waar. Binnen The Walt Disney Company is er een divisie die onder de naam Disney Pixar volledig computergeanimeerde animatiefilms op de markt brengt. In 1995 werd Toy Story uitgebracht en de film werd een kassucces! Dat maakte de weg vrij voor nog meer avondvullende computeranimatiefilms die in de jaren daarop volgden. Inmiddels telt de catalogus van Disney Pixar meer dan 12 films en ik heb natuurlijk mijn favorieten in deze line-up. Die wil ik graag met jullie delen.

Finding NemoFinding Nemo

Naar mijn mening bereikte de animatoren van Disney Pixar in 2003 het hoogtepunt met de animatiefilm Finding Nemo. De film is waanzinnig goed geanimeerd, maar ook het hartverscheurende verhaal over de scheiding tussen clownvis Marlin en zijn zoontje Nemo en het daaropvolgende avontuur van de wanhopige vader en zijn hilarische reisgezel Dory, maken het de beste Disney Pixar die tot op heden is gemaakt.


Wall EWall-E

Ik vind het fantastisch hoe de makers van Wall•E het voor elkaar hebben gekregen om een avondvullende animatiefilm te creëren waarin een mooi en romantisch verhaal wordt verteld terwijl er nauwelijks wordt gesproken! Het verhaal draait om Wall•E, een lief en zachtaardig robotje die na een wereldramp alleen op de aarde achterblijft en wanhopig op zoek gaat naar een levenspartner. Ik vind het een unieke filmervaring door de wijze waarop het liefdesverhaal wordt verteld en het robotje wordt voorzien van de nodige emoties.


Toy StoryToy Story

De film waar het allemaal mee begon is bijna twintig jaar oud, maar de computeranimaties maken nog steeds een enorme indruk op mij. Daarnaast is Toy Story misschien wel de meest vermakelijke Disney Pixar die tot nu toe is gemaakt, want er gebeurt van alles in deze prent! Er is plaats voor enorm veel intelligente humor, slapstick, drama en actie, maar ook de wijze waarop het speelgoed in deze film tot leven komt is fantastisch om te zien.


Monsters Inc.

Voor mij zijn het verhaal en het schattige personage Boe de redenen waarom Monsters Inc. een hoge notering in de lijst verdient. Hoofdpersonages Mike en Sully zijn in sommige fragmenten enorm grappig, maar overall gebeurt er naar mijn mening te weinig om mijn interesse vast te houden ondanks dat de computeranimaties verbluffend zijn. Wat de film in ieder geval meer dan de moeite waard maakt om te gaan zien is de hilarische gag reel die tijdens de aftiteling wordt getoond.


The IncrediblesThe Incredibles

The Incredibles is een vreemde eend in de bijt, want in deze film zijn alle personages mensen in plaats vinden pratende dieren, monsters of voertuigen en dat is bijzonder te noemen. The Incredibles is wellicht ook het grootste experiment van Disney Pixar geweest, omdat deze in tegenstelling tot zijn genregenoten een stuk gewelddadiger en dramatischer is. Dat maakt de animatiefilm niet een stuk minder grappig of succesvol. Ik ben in ieder geval van mening dat deze zeer geslaagd is en een eervolle vermelding in de top verdient.


Wat is jouw favoriete Disney Pixar film?

4 reacties

  1. Dank je wel, Paul om EINDELIJK het verschil uit te leggen tussen Disney & Pixar. Ik vind het zó onterecht en onrespectvol naar de Pixar-fabriek toe als je hoort zeggen dat Finding Nemo één van de beste films is van Disney, lol! 😀

    Pixar tekent, Pixar kleurt & Pixar creëert … Disney? Disney sponsort, lol! 😀
    (hoewel Frozen wél een van de aller-, aller-, allerbeste Disney-films is die ze ooit hebben gemaakt … 😉

    1. Ja er is een heel duidelijk verschil en heel veel mensen weten dat niet 🙂 Ik hoop dat Pixar ooit volledig op eigen benen gaat staan, want dat hebben die gasten wel verdient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.