Diep

Diep (2005) recensie

DiepDe pubertijd is een moeilijk fase. Een ontdekkingsreis naar wie je eigenlijk bent en wat je wilt bereiken in het leven. De hoofdprotagonist in het Nederlandse drama Diep worstelt eveneens met de pubertijd. Artistiek in beeld gebracht door regisseuse Simone van Dusseldorp en de film losjes heeft gebaseerd op de roman “Het leven bestaat niet” van Hendrickje Spoor.

De 14-jarige Heleen (Melody Klaver) groeit op in de jaren ’70. Haar ouders liggen in echtscheiding terwijl Heleen worstelt met haar gevoelens. Haar nieuwsgierigheid naar jongens en seks neemt toe, maar met een vrijdenkende moeder en een gereserveerde vader heeft zij eigenlijk niemand waar ze met haar problemen terechtkan. Dan ontmoet Heleen de zweverige stoner Steve (Damien Hope). Hij neemt Heleen mee op een ontdekkingsreis naar seksualiteit en hij leert haar dat seks iets bijzonders moet zijn. Maar dat zorgt alleen maar voor meer nieuwsgierigheid bij de tiener.

Simone van Dusseldorp heeft een bijzondere film gecreëerd. Met apart camerawerk is het een aaneenschakeling van close ups en functioneel naakt. De beelden zijn net zo controversieel als de dialogen die vaak over seks gaan. Moeders vergelijkt in het bijzijn van haar kinderen seks met het eten van een boterham terwijl haar handtastelijke vriendje dreigt om zelfmoord te plegen als Heleen niet met hem naar bed gaat. En dan is er ook nog het vakantievriendje op de camping in Frankrijk die Heleen onzedelijk betast als zij hem een zoen geeft.

De ontdekkingsreis van de tiener vormt een goede basis voor een drama van dit kaliber, maar na een goed uur begin mij toch af te vragen welke boodschap van Dusseldorp wilt overbrengen. Opgroeien en volwassen worden gaat toch immers over meer dan seks en de eerste keer? Het personage Heleen blijft dan ook vlak hoewel de jonge Melody Klaver de intense rol goed speelt. Het ligt dan ook niet aan haar dat Diep gaandeweg behoorlijk wat kracht verliest. Het gevoel dat er dan ook meer in had gezeten overheerst dan ook na afloop.

  • Film
2
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.