De vijf zintuigen blogathon: Mijn deelname

Vijf zintuigenMisschien vraag je jezelf af wat een blogathon is. Ik wist het ook niet, maar blogger Nostra van DeFilmkijker.com heeft mij goed uitgelegd wat een blogathon is en hij vroeg mij ook om mee te doen met de editie: De vijf zintuigen blogathon. Zoals je weet heeft het lichaam vijf zintuigen: Zien, Horen, Proeven, Ruiken en Voelen. Maar welke aan film gerelateerde associaties heb ik met deze zintuigen? Je leest het hieronder!

Zien

Ja, een film kijk je natuurlijk, maar dat ligt wel heel erg voor de hand! Maar als ik aan zien denk dan denk ik aan een van de meest choquerende scènes die de filmgeschiedenis rijk is. Deze is afkomstig uit de horror/Science Fiction Event Horizon. In dit fragment ziet het reddingsteam van de Lewis en Clark op archiefbeeld hoe de kapitein van het ruimtespookschip zijn ogen uit zijn oogkassen heeft getrokken en hoe hij smeekt om bevrijding. Het is een huiveringwekkende scène die nog altijd op mijn netvlies staat gebrand.

Horen

Ik ben een liefhebber van filmmuziek en ik heb al tientallen (misschien wel honderden) soundtracks geluisterd. Maar bij dit zintuig denk ik toch even terug aan een film die ik onlangs heb gezien en dat is de dramafilm Whiplash. In deze film speelt Miles Teller de rol van de talentvolle drummer Andrew die de ambitie heeft om een van de grootste Jazzmuzikanten in zijn generatie te worden. In deze indrukwekkende film speelt niet alleen het sterke verhaal een belangrijke rol, maar ook de geweldige drumsolo’s die de jonge muzikant ten gehore brengt. Dit waren dan ook momenten waarbij het kippenvel op mijn armen stond.

Proeven

Als ik aan proeven denk, dan denk ik niet zo snel aan een bepaalde film of een scène. Natuurlijk heb ik mijn favoriete filmsnacks, zoals M&M’s, popcorn en winegums. Maar ik denk toch eerder aan mijn ideale avondje uit en dat is eerst naar het Spareribs-restaurant en vervolgens naar de bioscoop! Ik ben echt gek op zoete Spareribs. Een beetje patat en koolsla erbij en je hoort mij niet klagen! Natuurlijk ga ik niet altijd Spareribs eten als ik naar de bioscoop ga, want heel gezond is het natuurlijk niet.

Ruiken

Als ik een film kijk dan heb ik het liefst een schaal met popcorn of een zak met M&M’s op schoot, maar gezien het feit ik meer dan 350 films per jaar kijk is het niet zo handig om elke keer een snack te pakken. Dus ik compenseer dat met een andere slechte gewoonte en dat is een sigaartje roken! Een sigaartje? Ja, ik rook zo nu en dan een sigaartje. Van sigaretten word ik misselijk en ik vind de geur van een sigaar echt heerlijk! Daarom associeer ik de penetrante lucht van deze rookwaren met films kijken.

Voelen

Laatst heb ik de film Her gezien waarin Joaquin Phoenix de rol als Theodore speelt. Theodore is een eenzame schrijver die een nieuw en geavanceerd besturingssysteem koopt. Het besturingssysteem is een kunstmatige intelligentie die naar de naam Samantha luistert en al gauw krijgen Theodore en zijn nieuwe aanwinst een romantische relatie. Ik vind dit verhaal echt bijzonder, maar ook confronterend. Want het deed mij denken aan het feit dat ook wij soms een ongezonde relatie hebben met onze smartphones, laptops en tablets die wij dagelijks gebruiken.

Welke aan film gerelateerde associaties heb jij met de vijf zintuigen? En wil je meedoen aan deze blogathon? Hier staat alle informatie die je nodig hebt!

Bestel via bol.com en steun Filmliefhebber.com

Sale NL

Paul Hauer

Eigenaar van het Nederlandstalige filmblog Filmliefhebber.com. Kijkt meer dan 300 films per jaar. Is een fan van de films van Quentin Tarantino, Nicholas Winding Refn en Darren Aronofsky. Kijkt bijna alles, maar heeft een lichte voorkeur voor horrorfilms en Science Fiction.

10 thoughts to “De vijf zintuigen blogathon: Mijn deelname”

 1. Event Horizon heb ik wel eens gezien, maar die scene kan ik me vreemd genoeg niet meer herinneren!

  Mooie keuze voor horen, bij het lezen van de titel hoor ik meteen het hoofdnummer.

  Zelf ben ik nooit zo’n fan van spareribs geweest…geef mij maar vlees met minder bot 😉

  Grappige associatie met ruiken. Zelf rook ik helemaal niet, maar sigaren hebben wel een heel unieke geur.

  En bij voelen één van m’n favoriete films 🙂

 2. Mooi om te zien dat ook jij sommige zintuigen associeert met het naar de film gaan en niet perse aan films. event Horizon ken ik niet, maar als ik het zo lees is die te gruwelijk voor mij 🙂 de overige films zijn stuk voor stuk goede films en het kijken waard.

 3. Event Horizon is ook zoooo freaky. ‘Mooie keuze’ haha

  Ribs, ribs, ribs nomnomnomnom. Ik ben vooral een liefhebber van de Jack Daniels marinade.

  Verder een mooie lijst van filmtitels hoor.

 4. Event Horizon! Niet alleen die scène vond ik gruwelijk, maar alle flitsen die we kregen van die ‘hel’ waar ze in verkeerden. Fijn dat je die beelden weer naar voren hebt geschoven in mijn geheugen, Paul :p

  Toevallig heb ik net nog spareribs op! Yum! 😀

  Her heb ik nog steeds niet gezien. Ben wel erg benieuwd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.