De Patrick

De Patrick (2019) recensie

De PatrickDe Patrick is het speelfilmdebuut van regisseur Tim Mielants die al ervaring opdeed met het regisseren van afleveringen van series zoals Legion en Peaky Blinders. Samen met Benjamin Sprengers schreef hij het verhaal dat grotendeels op zijn eigen ervaringen in zijn jeugd werd gebaseerd. Met als resultaat een onderhoudende tragikomedie vol met functioneel naakt en waarin Kevin Janssens op voortreffelijke wijze de rol van de ogenschijnlijk emotieloze campingbaas Patrick speelt.

Samenvatting van het verhaal
Patrick heeft sinds zijn vader ziek is de leiding over het nudistenkamp waar ieder jaar de mensen terugkeren om in hun nakie rond te lopen in het bosrijke gebied waar de caravans staan opgesteld. Maar Patrick is allesbehalve bij machte om zijn taken als leider naar behoren uit te voeren. Hoewel hij als klusjesman uitblinkt in het uitvoeren van reparaties en het in alle geheim maken van mooie designmeubels. Hij is dan ook in alle staten wanneer hij een hamer van zijn werkbank mist en hij zet alles op alles om het gereedschap terug te vinden. Maar in zijn zoektocht komt hij tot de ontdekking dat er iemand op de camping rondloopt die de macht wil grijpen en wellicht ook een misdaad met de hamer heeft gepleegd.

Blote billen
Vanaf de eerste minuut is het al duidelijk dat De Patrick een overdaad aan naaktscènes heeft. Het podium is het nudistenkamp waar iedere tijdelijke bewoner in volle glorie in zijn of haar nakie rondloopt. Zelfs de campingbaas heeft slechts een typerend geruit hemd aan, maar voert al het onderhoud in zijn blote kont uit. Het is functioneel, want op een nudistenkamp heb je nu eenmaal te maken met mensen die graag in hen geboortepak recreëren. Het is ook niet het thema dat De Patrick zo interessant maakt. Het is de wijze waarop Patrick de camping runt en zijn obsessie voor zijn hamer wat voor het kijkplezier zorgen.

Symbolisch
Partrick’s zoektocht leveren emotionele en grappige momenten op terwijl hij zich alleen bij nieuwkomer Nathalie (Hannah Hoekstra) op zijn gemak lijkt te voelen. Terwijl Nathalie haar excentrieke vriend is achtervolgt naar het nudistenkamp, maar tot de ontdekking komt dat haar relatie nog maar weinig betekenis heeft. Het is een onwaarschijnlijke vriendschap die Patrick’s onvermogen om op een normale wijze sociale contacten te onderhouden extra belicht. Maar ook zijn obsessie voor zijn onvervangbare hamer symboliseert Patrick’s drang naar controle. Een controle die hij niet heeft terwijl hij door zijn bezoekers zowel mentaal als fysiek wordt uitgebuit.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.