Thor: Ragnarok

De beste films van 2017

In alle eerlijkheid en om maar met de deur in huis te vallen was 2017 niet zo leuk jaar. Naast de persoonlijke uitdagingen en het wisselen van banen, was het ook op het gebied van films vaak enorm teleurstellend. Potentiële toppers vielen soms vies tegen en de bioscoopzaal werd vaker met teleurstelling dan met blijdschap verlaten. Toch waren er ook een aantal leuke films die mij aangenaam hebben verrast en ook deze keer is het mij gelukt om weer een top 10 met de beste films van 2017 samen te stellen.

Thor: RagnarokThor en Hulk vechten zich naar de top

Thor: Ragnarok is een film die boven verwachting presteerde, want na het teleurstellende Thor: The Dark World had ik toch wel mijn twijfels. Maar regisseur Taika Waititi gooide het over een compleet andere boeg met als resultaat een komische actiefilm waarin het duo Thor (Chris Hemsworth) en Hulk (Mark Ruffalo) voor grappige en spectaculaire momenten zorgt. Maar ook de visuele effecten zijn om van te smullen.


Star Wars: The Last JediStar Wars: The Last Jedi haalt het net niet

Ik was ervan overtuigd dat Star Wars: The Last Jedi dit jaar op de eerste plek zou eindigen, maar de door Rian Johnson schiet ten opzichten van de nummer 1 toch net iets tekort. Niet alle hoge verwachtingen werden waargemaakt. Ondanks dat het een geweldige Star Wars film is die ook nog eens ontzettend vermakelijk is. Ik heb er zeker van genoten en daarom is een tweede plek in de lijst ook meer dan terecht.


Spider-Man: HomecomingNieuwe Spidey slingert naar succes

Bij de aankondiging van Spider-Man: Homecoming had ik toch wel een momentje waarop ik dacht “niet weer een Spider-Man film”, maar de door Jon Watts geregisseerde actiefilm overtrof alle verwachtingen. Een luchtige actiefilm waarin nieuwkomer Tom Holland het felgekleurde kostuum van de superheld aantrekt. En het mag gezegd worden dat hij de rol van student Peter Parker en zijn alter-ego Spider-Man voortreffelijk speelt. Daarnaast zijn de visuele effecten geweldig, maar ook de combinatie van humor en actie is zeer geslaagd.


Blade Runner 2049De vloek van Blade Runner

Blade Runner uit 1982 werd niet direct een succes, maar verzamelde door de jaren heen een enorme hoeveelheid fans. Blade Runner 2049 van Denis Villeneuve lijkt hetzelfde noodlot te ondergaan. Een matige box-office zorgt voor rode cijfers van het Science Fiction spektakel dat ik enorm vermakelijk vond. Maar wellicht is Blade Runner 2049 geen film voor iedereen. Ik heb in ieder geval genoten van het mooie verhaal, de ijzersterke acteerprestaties en de verbluffende special effects.


Guardians of the Galaxy Vol. 2Guardians in het vervolg op de automatische piloot

Dit jaar keerden de Guardians of the Galaxy terug voor een vervolg dat in vergelijking met de bioscoophit uit 2004 nagenoeg hetzelfde is. Humor en actie worden opnieuw uitstekend gecombineerd terwijl de uitgebreide cast met Chris Pratt, Dave Bautista, Zoe Saldana en Michael Rooker weer helemaal in hun nopjes zijn als de kleurrijke personages uit dit universum. Toch scoort Guardians of the Galaxy Vol. 2 niet zo goed als de eerste film door het zwabberende verhaal dat in alle eerlijkheid niet zo boeiend is.


Baby DriverAnsel Elgort scheurt de top 10 binnen

Baby Driver van regisseur Edgar Wright was een enorme verrassing toen ik deze in de bioscoop zag. Een bijzondere misdaadfilm met veel spectaculaire momenten en een geweldige soundtrack met hits uit de jaren ’80. Het is een filmpje dat makkelijk wegkijkt door de grappige en spectaculaire momenten en het vermakelijk verhaal dat prima is uitgewerkt. Vooral Jamie Foxx eist de positieve aandacht op met zijn vertolking van de grappige crimineel Bats, maar ook Ansel Elgort doet het prima als de unieke getaway driver Baby.


The FounderThe Founder… I’m lovin’ it

Michael Keaton kroop voor de biopic The Founder in de huid van Ray Kroc. De man die de restaurantketen McDonald’s tot een internationaal succes heeft gemaakt door op een sluwe wijze het concept van de broers McDonald afhandig te maken. De film laat zien hoe Kroc van een deur aan deur verkoper uitgroeide tot de CEO van een miljardenbedrijf dat tot op de dag vandaag ongekend succesvol is. Een mooie film met een bijzonder verhaal waarin Keaton wellicht één van zijn beste rollen speelt.


Valerian and the City of a Thousand PlanetsFranse Science Fiction garandeert topamusement

Regisseur Luc Besson is niet onbekend met het maken van Science Fiction films. The Fifth Element is nog altijd één van mijn favorieten en dit jaar kwam de Franse filmmaker met de verfilming van het stripboek Valerian and the City of a Thousand Planets. Een film waarin humor, actie en prachtige visuele effecten samensmelten in een zeer vermakelijk avontuur dat topamusement garandeert. Het is ook de enige film die ik dit jaar 2 keer in de bioscoop heb gezien.


LoganNog een keer Wolverine

Dit jaar was Hugh Jackman dan echt voor de laatste keer te zien als Wolverine in de actiefilm Logan. Een film die in vergelijking met de voorgaande X-Men films minder spectaculair is, maar wel een sterk verhaal bevat. Daarnaast is de film een stuk harder en bloediger dan de voorgaande films waarin het stripboek personage zijn klauwen liet zien. Toch voldeed Logan niet helemaal aan mijn verwachtingen, maar de door James Mangold geregisseerde film heeft toch een plekje in de top 10 afgedwongen.


ITKiller Clown dwingt een plekje af

Dit jaar verscheen de remake IT en hoewel ik enigszins teleurgesteld was, heeft de door Andy Muschietti geregisseerde horrorfilm toch een plekje in de top 10 weten te bemachtigen. De teleurstelling kwam grotendeels voort uit de vergelijking met origineel uit 1990. Iets wat je naar mijn mening nooit moet doen. Maar als losstaand eerste deel van het tweeluik is IT een vermakelijke en op sommige momenten enge horrorfilm.


Wat vind jij de beste film(s) van 2017?

4 reacties

  1. Ik kan je nu al zeggen dat onze top 10 lijstjes er heel erg anders uit gaan zien 🙂 Al moet ik zeggen dat deze titels (behalve It) ook zeker in m’n shortlist staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.