De beste films van 2012

De beste films van 2012

2012 was een goed jaar, want de ene na de andere topper verscheen in de bioscoop en ik zou dan ook met gemak een top 20 of zelfs een top 30 kunnen maken. Maar regels zijn regels en daarom houd ik mij ook netjes aan een top 10. Hieronder vind je de 10 films die mij in het afgelopen jaar het meeste hebben vermaakt!

The Avengers

1) The Avengers

Als liefhebber van comicverfilmingen en bombastische actiefilms heb ik echt van het begin tot en met het einde genoten van de spectaculaire Marvel-film The Avengerswaarin de superhelden Iron Man (Robert Downey Jr.), Thor (Chris Hemsworth), The Black Widow (Scarlett Johansson), Hawkeye (Jeremy Renner), Captain America (Chris Evans) en The Hulk (Mark Ruffalo) de handen ineenslaan om de wereldbevolking van de ondergang te redden als de kwaadaardige Loki (Tom Hiddleston) naar de Aarde komt om dood en verderf te zaaien.

The Girl With The Dragon Tattoo

2) The Girl With The Dragon Tattoo

De tweede positie in de lijst is geclaimd door de remake van de Scandinavische thriller Millennium die David Fincher regisseerde. Normaliter heb ik het niet zo op remakes, maar de regisseur van onder andere Se7en en Fight Club heeft een sterke thriller afgeleverd waarin Daniel Craig en Rooney Mara de hoofdrollen spelen. Deze rollen werden in het origineel vertolkt door Michael Nyqvist en Noomi Rapace.

The Dark Knight Rises

3) The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises, het slotstuk van The Dark Knight-trilogie die Christopher Nolan schreef en regisseerde, was voor mij aan het begin van het jaar de gedoodverfde nummer 1, maar helaas weet de derde film in de reeks niet alle hoge verwachtingen waar te maken. Desalniettemin is de film goed genoeg om een mooie positie in de top 10 te claimen. In The Dark Knight Rises keert Christian Bale terug als de burgerwacht Batman die het ditmaal opneemt tegen de gevaarlijke tegenstander Bane. Deze rol wordt prima ingevuld door Tom Hardy.

Prometheus

4) Prometheus

Noomi Rapace brak wegens het succes van de Millennium-trilogie, waarin zij de rol van Lisbeth Salander speelt, internationaal door en het leverde haar een hoofdrol op in de Alien-prequel Prometheus. Deze geweldige science fiction film van regisseur Ridley Scott is een geweldig spektakel waarin verbluffende special effects en bombastische actiescènes een hoofdrol opeisen. Naast Rapace zijn ook Charlize Theron, Idris Elba, Michael Fassbender en Logan Marshall-Green te zien in de film die zich afspeelt voor de afgrijselijke gebeurtenissen in de horror/science fiction Alien uit 1979.

Skyfall

5) Skyfall

Aanvankelijk was ik geen fan van de 23ste James Bond-film Skyfall waarin Daniel Craig voor de derde keer te zien is als de charmante Britse spion. Maar nadat de film op Blu-ray Disc verscheen heb ik deze een tweede kans gegeven en ik heb mijn mening drastisch moeten bijstellen. Skyfall is namelijk een geweldige actie/thriller geworden waarin Craig opnieuw op formidabele wijze de rol van Bond speelt, maar waarin ook Javier Bardem op voortreffelijke wijze de rol van zijn tegenstander Silva speelt.

De Marathon

6) De Marathon

De kwaliteit van Nederlandse speelfilms loopt nogal uiteen, maar De Marathon van filmmaker Diederick Koopal is een geweldige film geworden waarin er een goede balans is tussen het drama en de humor. Stefan de Walle speelt op voortreffelijke wijze de rol van Ger, een garagehouder die besluit om mee te doen aan de Rotterdamse marathon om geld in te zamelen om zijn garage van de ondergang te kunnen redden, maar een bezoek aan het ziekenhuis zet het leven van Ger en zijn trouwe kameraden volledig op zijn kop.

Intouchables

7) Intouchables

Intouchables van regisseurs Olivier Nakache en Eric Toledano werd door veel critici en bioscoopbezoekers uitgeroepen tot de beste film van 2012 en het is dan ook een geweldige dramafilm die op een waargebeurd verhaal werd gebaseerd. Desalniettemin wist de film mij niet genoeg te vermaken om deze bovenaan deze lijst te plaatsen ondanks dat hoofdrolspelers François Cluzet en Omar Sy op formidabele wijze de rollen van de gehandicapte Philippe en diens caregiver Driss spelen.

The Hunger Games

8) The Hunger Games

In 2012 mocht Jennifer Lawrence voor het eerst in de huid kruipen van de avontuurlijke Katniss Everdeen die als gekozen deelneemster uit District 12 het in de arena van het capitol moet opnemen tegen geduchte tegenstanders uit de overige 11 districten. Slechts een deelnemer of deelneemster is voorbestemd om levend en wel de arena te verlaten. De boekverfilming die Gary Ross regisseerde is een vermakelijke mix van actie, spanning en romantiek geworden en naar mijn mening verdient deze film dan ook een plekje in de top 10.

The Hobbit: An Unexpected Journey

9) The Hobbit: An Expected Journey

De verwachtingen van de eerste The Hobbit waren hooggespannen. The Lord of the Rings-regisseur Peter Jackson keert terug in de regiestoel om het eerste deel van de trilogie te regisseren en hij levert een vermakelijke avonturenfilm af waarin de Hobbit Bilbo Baggins (Martin Freeman) aansluit bij het gezelschap van dwergen dat onder leiding van de tovenaar Gandalf (Ian McKellen) een avontuur ondernemen om hun plek in de bergen te heroveren nadat deze is ingenomen door de gevaarlijke vuurdraak Smaug. Ondanks dat de film niet alle hoge verwachtingen heeft waargemaakt, verdient deze alsnog een plekje in de lijst.

Dredd

10) Dredd

De hekkensluiter van 2012 was een lastige keuze, want er zijn genoeg films die in aanmerking komen om in deze lijst te worden vermeld. Bijvoorbeeld de komedie Ted va Seth MacFarlane, de comicverfilming The Amazing Spider-Man en de vermakelijke drama/thriller Argo van en met Ben Affleck. Maar de keuze is uiteindelijk gevallen op Dredd van regisseur Pete Travis waarin Karl Urban de rol van de wetshandhaver Judge Dredd vertolkt. Deze spectaculaire actiefilm wist mij van de genoemde titels het meeste te verrassen en derhalve is de laatste plek in de top 10 van 2012 dubbel en dwars verdient!

Van welke film heb jij het afgelopen jaar het meeste genoten? Laat het mij weten in een reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.