De 10 beste kerstfilms estafette race

DeTienBesteKerstfilmsOm het jaar goed af te sluiten heeft Nostra van DeFilmkijker.com een nieuwe estafette race georganiseerd. Hij heeft een lijst van de 10 beste kerstfilms samengesteld en de opdracht is simpel voor de (film)blogger aan wie het stokje wordt doorgegeven. Je moet met een goede onderbouwing een titel verwijderen en een film toevoegen. En uiteraard moet het stokje dan weer doorgegeven worden aan de volgende (film)blogger die eveneens de lijst moet updaten.

Normaliter plaats ik ieder jaar een artikel met een selectie van leuke kerstfilms, maar door mijn deelname aan deze estafette race laat ik het dit jaar even aan mij voorbij gaan. Nostra heeft een aantal leuke films op een rijtje gezet en het was dan ook lastig om een film te verwijderen. Een film toevoegen was daarentegen een makkie, want er zijn zoveel leuke kerstfilms om te kijken!

Home Alone blijft natuurlijk in het lijstje staan, want als er één film is die je moet kerst moet zien dan is het de door Chris Columbus geregisseerde familiefilm wel waarin de kleine Kevin (Macaulay Culkin) helemaal alleen achterblijft in het huis van zijn ouders en het aan de stok krijgt met twee bandieten (Joe Pesci en Daniel Stern) die de tijdens de feestdagen verlaten huizen willen leegroven.

Elf blijft ook staan, want deze kerstklassieker is evenals Home Alone onmisbaar tijdens de feestdagen. Will Ferrell speelt de rol van Buddy uitstekend. Buddy lijkt op een volwassen man, maar eigenlijk is hij nog een kind. Hij is altijd opgegroeid tussen de elven op de Noordpool en hij trekt voor het eerste de wijde wereld in als hij ontdekt dat zijn echte vader in New York woont.

A Muppet Christmas Carol behoort ook zeker tot één van mijn favorieten die ik vrijwel ieder jaar rond kerst kijk. Het is altijd lachen, gieren en brullen geblazen met kleurrijke personages zoals Kermit, Miss Piggy, Fozzy Bear en Gonzo die in deze film personages uit het klassieke kerstverhaal van Charles Dickens spelen.

Die Hard is een actiefilm, maar ook zeker een kerstfilm. Als zoetsappig gedoe niets voor je is dan is de film met Bruce Willis zeker een goed alternatief. Als rechercheur John McClane neemt hij het tijdens het kerstfeest van het bedrijf van zijn vrouw het op tegen zwaarbewapende terroristen. Kerstbomen, versieringen en machinegeweren. Een ideale combinatie.

Bad Santa mag van mij ook in het lijstje blijven staan, omdat dit wel een hele leuke doch foute kerstfilm is. Een kerstman die zich klem zuipt, constant vloekt en alles pakt wat los en vast zit. De rol van deze eigenaardige kerstman wordt uitstekend gespeeld door Billy Bob Thornton en het is een film die zeker de moeite waard is als je van flauwe humor houdt.

Iedere keer is er weer een discussie gaande of de klassieker Gremlins een kerstfilm is of niet, maar ik ben van mening dat het zo is! Ondanks dat slijmerige groene wezentjes tijdens kerst de boel op stelten zetten, bevat de door Joe Dante geregisseerde film een verhaal dat helemaal past in een tijd van samenhorigheid en onvoorwaardelijke liefde. Waarom? Ga er maar aan staan om samen met je naasten en buren deze afzichtelijke monstertjes tot een halt toe te roepen.

It’s a Wonderful Life laat ik staan, omdat dit volgens veel liefhebbers van kerstfilms de film is die je rond deze periode moet zien. Ik heb deze in alle eerlijkheid nog nooit gezien, maar ik vertrouw Nostra op zijn mening.

Miracle on 34th Street is een mooie kerstfilm. Zowel de oude als de nieuwe versie zijn het kijken waard en zijn ontzettend sfeervol. Als je deze nog nooit hebt gezien dan is het advies om deze snel even op te zoeken. Als ik mij niet vergis vind je ze allebei op Netflix.

Love Actually is inderdaad een romantische film die zich rond kerst afspeelt en ik ben wel gevoelig voor dit soort zoetsappige verhalen. Dat is wellicht ook de enige reden waarom ik de door Richard Curtis geschreven en geregisseerde film in de lijst laat staan. Alleen al om het feit dat ik het zwaar te verduren krijg als ik deze eruit haal.

De film die verdwijnt…

Dan sneuvelt helaas Arthur Christmas. Het is een leuke film, maar de stijl van de animaties spreken mij niet zo aan. Er zijn naar mijn mening toch betere geanimeerde kerstfilms zoals A Christmas Carol met de stem van Jim Carrey en The Polar Express van regisseur Robert Zemeckis. Sorry, Arthur.

De toevoeging…

En dan mijn toevoeging! Meet the Griswold’s! Christmas Vacation is naar mijn mening een film die tijdens de kerst niet mag ontbreken. Chevy Chase speelt in deze kerstklassieker de rol van Clark Griswold die een groot kerstfeest voor zijn familie en schoonfamilie organiseert, maar hij heeft er geen rekening mee gehouden dat het weleens gigantisch fout kan gaan. Het is een sfeervolle film met hilarische momenten die zeker een kijkje waard is.

Next in line…

Ik geef het stokje over aan Gwen van BeCoolSodapop.nl. Succes met het updaten van de lijst! 😉

Voorgaande posts

DeFilmkijker.com