Darkest Hour

Darkest Hour (2017) recensie

Darkest HourDarkest Hour van regisseur Joe Wright is een indrukwekkend oorlogsdrama waarin de ommekeer tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal staat. West-Europa staat aan de rand om te capituleren terwijl de Duitse strijdkrachten van dictator Adolf Hitler de kust van de Noordzee bereiken. Het Verenigd Koninkrijk is het volgende doelwit van de Nazi’s. Terwijl de Britse regering wankelt besluit premier Neville Chamberlain (Ronald Pickup) om af te treden. Met als gevolg dat niemand in de partij zich geroepen voelt om in zijn voetsporen te treden. Maar er is één man die de ondankbare doch gewenste taak wilt uitvoeren.

Winston Churchill (Gary Oldman) wordt in misschien wel de zwaarste periode in de Europese geschiedenis benoemd tot premier met als primaire taak om te voorkomen dat de Duitse troepen het eiland bereiken. De toch wel onsympathieke doch vastberaden politicus is geen geliefde man bij zowel de regering als het volk, maar hij is ervan overtuigd om de kracht van het Britse leger in stand te houden en de Duitse soldaten terug te dringen. Hij spreekt zelfs over een overwinning terwijl zijn adviseurs in de door hem samengestelde oorlogsraad aandringen op het openen van de vredesonderhandelingen met Hitler.

Darkest Hour is geen spectaculair oorlogsdrama of een film waarin de controversiële politieke carrière van Winston Churchill centraal staat. Het gaat over Churchill’s dilemma en twijfels in de zwaarste tijd denkbaar. Als kijker leef je met hem mee. Mede te danken aan het meer dan uitstekende acteerwerk van Gary Oldman die met behulp van overtuigende make-up effecten tot onherkenbaar is getransformeerd in de Britse politicus. Zijn strijdlust is bewonderenswaardig en zijn eenzaamheid hartverscheurend. Met slechts de steun van zijn vrouw (Kristin Scott Thomas) en typiste (Lily James), staat hij er in zijn eentje voor. Hoogstwaarschijnlijk zwaar gedramatiseerd om de film een extra emotionele lading te geven, maar de geschiedenis heeft ons wel geleerd dat Churchill een cruciale rol heeft gespeeld in de nederlaag van Hitler.

Joe Wright levert dan ook een onderhoudend en ingetogen drama af. De film steekt evenals het verhaal goed in elkaar, wat mede te danken is aan de authentieke settings en kledingdracht. Zo bombastisch en indrukwekkend zoals genregenoten Saving Private Ryan, Schindler’s List en The Pianist is het oorlogsdrama niet, maar dat de film als een goed bestempeld mag worden staat buiten kijf. Darkest Hour is vanaf deze week verkrijgbaar op een kwalitatief uitstekende Blu-ray Disc die naast een mooie beeld- en geluidskwaliteit ook een aantal interessante extraatjes bevat.

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.