Cosplay; Steeds populairder in Nederland – deel 3

Ook in het najaar van 2017 staan er opnieuw een aantal belangrijke evenementen op het programma. Daaronder de winter editie van Dutch Comic Con en FACTS. Op 21 oktober verzamelen liefhebbers van pop-culture, comics, games en films zich in de Flanders Expo in Gent voor een heerlijk weekend vol competities, workshops, merchandise en bekende gasten uit de filmwereld. Daarnaast zullen ook veel cosplayers weer naar Gent afreizen om hun mooiste creaties te tonen!

Eerder schreef ik al in de tot op heden gepubliceerde delen dat cosplay steeds populairder wordt. Waarom dat zo is en waarom cosplay zo leuk is. Veel cosplayers namen dan ook de moeite om iets te vertellen over deze leuke hobby die helaas ook minder leuke kanten heeft. In het derde en tevens het laatste deel komt dit uitgebreid aan bod. Evenals welke evenementen het leukst zijn.

Welke mindere kanten zijn er dan? Het is helaas een feit dat cosplayers regelmatig ervaren dat er ongevraagd foto’s van hen worden gemaakt, dat ze worden gepest en worden uitgelachen. Er zijn zelfs momenten geweest waarin ze worden aangeraakt wat niet de bedoeling is natuurlijk. Hoe kijken de cosplayers hier tegenaan? Zo vindt Kitty het heel jammer dat mensen niet weten of snappen wat cosplay is en dat ze dan gaan schelden.

Aquahsoka: “Mensen hebben overal kritiek op en zeggen dat je cosplay niet kunt doen, omdat je te dun bent, niet de juiste huidskleur hebt. Kom op man, je eert het personage en het gaat niet om cultuur of racisme.” Bubblegum Kitty Cosplay: “Er zijn mensen die je aanraken, knuffelen en foto’s van je maken zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Dat doen ze, omdat je een sexy cosplay draagt. Dat je in cosplay bent wil niet zeggen dat je hier automatisch toestemming voor geeft!” Liane O is ook van mening dat het zielig gedrag is van mensen die cosplayers pesten. Anne Mayra Bergman a.k.a. MobFrog Art zegt juist over dit gedrag: “Cosplay wat je wil ongeacht hoe je eruit ziet.”

Kwaiikaos ervaart ook andere minder leuke kanten aan cosplay zoals het stukgaan van kostuums. Tetske Keijsers ervaart dit ook: “Soms gaat er iets stuk of wordt het stuk gemaakt door andere bezoekers. Dit is voor mij persoonlijk vaak zeer frustrerend. Verder kun je van alles wat niet zo leuk is iets leuks maken.” Irina ervaart juist dat de kostuums soms niet lekker zitten. Irina: “Aan de ene kant is het jammer als je een pruik op hebt en je hoofd begint te jeuken van de warmte. Of je make-up loopt uit door de warmte. Of het in je vinger prikken met een naald natuurlijk.”

Ondanks dat er soms minder leuke kanten zijn, is cosplay over het algemeen genomen leuk en een mooie kans om mensen te leren kennen. Iets wat ik zelf ook ervaar terwijl ik (nog) niet cosplay! Nu zijn er genoeg evenementen in het jaar waar je naartoe kunt gaan. Niet alleen als cosplayer, maar ook als een liefhebber van pop-cultuur en als fotograaf. Maar welke evenementen zijn het leukst? In de reacties lees ik dat Elfia enorm hoog scoort, maar ook evenementen zoals Dutch Comic Con zijn in trek bij de cosplayers.

Zoé Ruts a.k.a. Zooweesoo Cosplay: “Mijn favoriete evenementen zijn Dutch Comic Con, Castlefest en Elfia Arcen. DCC is echt een enorm groot event en er valt ook heel veel te doen. Er is een groot aanbod qua winkeltjes, cosplay competities, games, films, workshops en zoveel meer. Het enige wat beter zou kunnen is meer variatie qua eten en drinken. Castlefest is vooral geweldig door de sfeer, locatie, eten en de bezoekers! Ik heb me nog nooit één dag verveeld op Castlefest ook al ga ik altijd drie dagen. De markt met kraampjes is enorm, veel variatie wat betreft eten, concerten, workshops… Eigenlijk is er gewoon te veel te doen en te zien in drie dagen tijd. Elfia heeft twee edities en de reden dat ik kies voor de editie van Arcen is de locatie en de sfeer. Ik vind de locatie mooier qua natuur. Voor mij voelt het natuurlijker aan dan Haarzuilens en ik denk dat dat er ook voor zorgt dat ik de sfeer gezelliger vind.” Ook Imaginize sluit zich hierbij aan, want bij hem staat Elfia Arcen op nummer 1!” Marye Le Fay Cosplay gaat ook het liefst naar Elfia en Castlefest: “Er hangt een hele gemoedelijke sfeer die heel prettig is. Bij bijvoorbeeld een Comic Con heb ik eerder het idee dat het om de merchandise gaat en het afspreken met een fotograaf. Een con ben ik na een paar uur wel zat. Elfia en Castlefest wil ik na 2 of 3 dagen nog niet naar huis.”

Simone a.k.a. Redmoon-Tiger vindt juist Dutch Comic Con te gek: “Er zijn een aantal cons die ik geweldig vind. Dutch Comic Con is daar een van. Het is super groot en er is zoveel te doen. Je verveeld je geen moment!” Jessica Heeren Cosplay zoekt het plezier zelfs over de grens: “London Comiccon, Dutch Comiccon en FACTS (België). Omdat die events lekker groot zijn, het publiek warm is en het cosplay gehalte ligt hoog.”

Na tientallen antwoorden van verschillende cosplayers en mijn eigen ervaringen op evenementen zoals Dutch Comic Con, Amsterdam Comic Con en Comic Con Gent is de conclusie simpel. Cosplay is geen hobby zonder minder leuke kanten, maar het plezier en de gezelligheid overheersen. Het is een manier om je creativiteit kwijt te kunnen, nieuwe mensen te leren kennen en vooral om een hoop lol te maken! En dat terwijl deze kunstvorm steeds populairder wordt en dat er steeds meer cosplayers op evenementen aanwezig zijn. Ik kijk dan ook al uit naar de eerstvolgende evenementen zoals FACTS en de winter editie van Dutch Comic Con. En ik moet toegeven dat de koorts bij mij is toegenomen en dat ik ook serieus bezig ben met mijn eerste cosplay. Maar als wie en wanneer houd ik nog even voor mezelf.

Met dank aan alle cosplayers die hebben meegewerkt aan de 3 artikelen!