Cosplay; Steeds populairder in Nederland – deel 2

Laatst schreef ik in het eerste deel van dit artikel over wat cosplay eigenlijk is en waarom mensen zich verkleden als populaire striphelden, videogame characters en schurken uit het Marvel- en DC-Universum. De meeste cosplayers zijn inmiddels druk bezig met het maken van een kostuum, want op 2 en 3 september vindt in de Amsterdam RAI de Comic Con Amsterdam plaats! Een pop-culture event van organisator Showmasters waar bekende gasten zoals David Warner, Kim Coates, Clare Higgins en Michael Dudikoff aanwezig zullen zijn. Maar ook cosplayers kunnen volop genieten van een weekend vol met entertainment en er worden speciale wedstrijden georganiseerd waar zij aan kunnen deelnemen.

Om goed voor de dag te komen moeten de mensen die verkleed gaan zich ook goed voorbereiden. Maar hoeveel tijd zijn ze eigenlijk kwijt aan Cosplay? Shaniva (Choribow) is een van de cosplayers die enorm veel tijd spendeert aan haar hobby. Shaniva (Choribow): “Het kan per maand extreem verschillen hoeveel tijd ik kwijt ben. In de wintermaanden zijn er weinig cons en dan werk ik elke dag misschien een half uurtje tot een uurtje aan wat onderdelen voor grotere cosplays. In de zomermaanden kan het soms zijn dat ik de paar dagen voor het event elke vrije minuut die ik heb aan een kostuum besteed en dan kan ik tot acht uur per dag bezig zijn.” Lionsie Cosplay is eveneens veel tijd wijt aan cosplay. Lionsie Cosplay: “Veel!” zegt ze lachend. Lionsie Cosplay: “Mijn Social Media is alleen maar cosplay related dus daar moet ik iedere dag mee aan de slag om te laten zien wat ik allemaal doe. Ook costest ik tussendoor veel.”

Toch zijn er ook cosplayers die er iets minder tijd aan besteden. Soms is er gewoon niet meer tijd beschikbaar. CamKatarn: “Ik bezoek op jaarbasis misschien drie á vier cons en dat is voor mij i.c.m. werk en mijn gezin meer dan voldoende.” Yumi suoh zit soms ook in tijdnood. Yumi suoh: “Ik werk fulltime en ga parttime naar school. Soms heb ik een maand geen tijd en soms ben ik dagen achter elkaar niks anders aan het doen. Het is dus erg verschillend voor mij.”

Tijd, of beter gezegd te weinig tijd hebben, is niet de enige uitdaging, want cosplayen is een dure hobby. Kinnaris Manohara: “Cosplay is inderdaad een dure hobby, je hebt niet alleen de materialen nodig om de cosplays te maken maar ook de gereedschappen, accessoires, make-up, pruiken en nog veeeeeeel meer!” Rutger (Comicbook cosplay) sluit zich daarbij aan. Rutger (Comicbook cosplay): “Hoe meer je zelf kunt maken hoe meer je bespaard, maar ook dat kan oplopen met het vinden van de juiste materialen, stoffen en onderdelen die je nodig hebt om je cosplay zo accuraat mogelijk te maken.”

Toch hoeft het geen dure hobby te zijn! Dagan Cosplay: “Ligt er aan wat voor materiaal je gebruikt. Voor mij is het niet zo’n hele dure hobby, omdat ik veel maak van dingen die ik van de kringloop haal of nog in huis heb liggen. Zo heb ik mijn popup gun van Harley Quinn voor maar 4 euro gemaakt.” Daniëlle (Hushed Cosplay) is het daarmee eens. Daniëlle (Hushed Cosplay): “Ja, als je een functionerend Iron Man-pak wilt of meer licht wil geven dan de Eiffeltoren, dan wordt de rekening snel groter. Maar als je het een beetje slim plant en geen uitermate grote projecten gaat doen, is het allemaal best te betalen.”

Er zijn ook een hoop mensen die twijfelen of ze moeten cosplayen. Wellicht hebben de cosplayers nog tips voor hen? Elise: “Als je interesse hebt in cosplay zou ik zeker gewoon een keer gaan kijken! Je hoeft niet persé meteen in cosplay als je niet wil maar als je wel wil hoef je je helemaal geen zorgen te maken dat je er niet goed uit zal zien want daar geeft niemand om.” Evie heeft ook een goede tip. Evie: “Wat ik graag nog kwijt is, is voor iemand die net zoals mij net pas is begonnen met cosplay. Zet door, stop niet om wat iemand zegt. Ga lekker door met wat jij leuk vindt!” DutchieCosplay: “Het is echt een superleuke hobby en ondanks alle bloed, zweet en tranen zou ik echt niet weten wat ik zonder cosplay zou moeten!”

Op 2 en 3 september komen de (meeste) cosplayers weer in actie op de Comic Con Amsterdam in de RAI. Een gezellig pop-culture evenement voor alle liefhebbers van films, games, anime en comics. Ik ben ook (alleen de zaterdag) aanwezig om verslag te doen en foto’s te maken. Schiet mij vooral even aan om een praatje en/of een foto te maken. In oktober verschijnt het derde en tevens het laatste deel van dit artikel waarin cosplayers vertellen dat er ook mindere leuke kanten zijn aan cosplay en welke events het leukst zijn.

Met dank aan alle cosplayers voor de leuke antwoorden! Volg mij op Facebook of Instagram om geen update te missen!