Cosplay; Steeds populairder in Nederland – deel 1

Cosplay. Wat is dat precies? Als er een pop-culture evenement zoals de Dutch Comic Con plaatsvindt, hoor ik mensen roepen dat ze met Spider-Man in de tram zaten of een meisje met blauw- en roodgekleurde vlechtjes en een honkbalknuppel zagen lopen. Voor buitenstaanders en mensen die totaal geen affiniteit hebben met comics, films en games is dit wellicht een vreemd gezicht, maar cosplay is wel een kunstvorm die in Nederland steeds populairder wordt.

Ik ga nu niet de wikipagina kopiëren en uitleggen hoe cosplay is ontstaan, maar ik wil wel even melden dat het al een geruime tijd bestaat en dat het pas in de afgelopen jaren populariteit heeft verworven in Nederland. Steeds meer fans van uiteenlopende personages kiezen ervoor om tijdens een evenement zoals Elfia en Amsterdam Comic Con verkleed te gaan. Voor veel cosplayers is het niet alleen een kans om creatief bezig te zijn, maar ook om nieuwe mensen te ontmoeten die dezelfde passies delen.

The Dutch Daywalker (Blade): “Ik kom ook veel in contact met mensen met dezelfde hobby en ik maak ook nieuwe vrienden.” Leadias Cosplay is het daarmee eens. Leadias Cosplay: “Ik heb zulke leuke mensen ontmoet via cosplay en vooral de reacties van mensen zijn zo leuk en vooral even in een ander personage zijn. Ik kijk altijd weer uit naar de volgende Con en de uitdaging om weer een toffe cosplay neer te zetten.”

Tara.cosplay wil juist creatief bezig zijn. Tara.cosplay: “Ik wou graag de outfits maken die je in het dagelijkse leven niet zou kunnen dragen. En ik hou ervan om creatief bezig te zijn.” Dat geldt ook voor Appletini: “Het maken van de Cosplay en dus creatief bezig zijn. En daarna je mooie stuk showen aan iedereen. En uiteraard de foto’s die gemaakt worden.”

Maar hoe zijn deze cosplayers ooit op het idee gekomen om verkleed naar een evenement te gaan? Demi heeft daar wel een duidelijk antwoord op. Demi Hasselt: “Toen ik hoorde dat de eerste editie van de Comic Con er kwam was ik meteen geïnteresseerd en ik ging er gewoon in een Star Wars hoodie en wat nerdy clothes heen. Ik zag wel dat mensen in Amerika altijd verkleed gingen, maar ik had het nooit verwacht dat het ook in Nederland zo zou zijn! Toen besloot ik om zelf eens online te kijken wat ik leuk zou vinden om te cosplayen voor komende events en cons.” Miss Smirk: “Ik vond het vroeger al leuk om te verkleden en toen er eindelijk een grote Comic Con naar Nederland kwam, zag ik m’n kans.”

In de regel spenderen cosplayers enorm veel tijd aan het bedenken en het creëren van een cosplay. Soms wel uren per week. De grootste uitdaging is om te bedenken als welk personage ze naar een evenement gaan. De een kiest ervoor om telkens terug te keren als hetzelfde personage zoals Arkham Ledger: “Ik cosplay een combinatie van Heath Ledger’s Joker en de Arkham Joker. Ledger Joker vanwege z’n make-up en Arkham Joker in een dwangbuis, omdat het origineel is en heerlijk zit!” Ron Coppus alias The Dutch He-Man heeft ook zijn favoriet. Ron Coppus: “Ik cosplay Battle Armor He-man omdat He-man mijn nummer een is in mijn geekiness. Altijd al willen zijn/doen qua cosplay. Het resultaat was dat ik nu ‘The Dutch He-man’ ben geworden.”

Toch zijn er ook enorm veel cosplayer die graag variëren. Zoë Schenk: “Ik Cosplay voornamelijk DC’s Scarecrow, maar ook Wonder Woman Villain ‘Cheetah, DC’s Captain Marvel (Shazam), Steam Powered Giraffe’s ‘Rabbit’, DC’s Harley Quinn, en DC’s Mistress of Fear.”

Is het voor cosplayers dan ook belangrijk om een bekend personage te cosplayen om herkend te worden, of maakt dat niet zoveel uit? Dagan Cosplay is daar duidelijk over. Dagan Cosplay: “Ik kies de personage die ik zelf leuk vind, dit zijn zowel bekende als onbekende personages.” The Laughing Man sluit zich daarbij aan. The Laughing Man: “Ik kies graag karakters die ik persoonlijk zelf heel tof vind!” Toch zijn er ook genoeg cosplayers die wel bewust kiezen voor een bekend personage. Jerry de Bruin: “Het is leuk als mensen je zien en dan spontaan je character kunnen opnoemen!” Romy Stroeven maakt het niet zoveel uit. Romy Stroeven: “Al vond ik het persoonlijk leuker om een bekender karakter te doen.”

Cosplay is dus helemaal niet zo vreemd en de mensen die deze kunst uitoefenen zijn mensen die een passie hebben voor games, films, comics en het creëren van mooie kostuums. Het is dan ook niet zo vreemd dat je opeens met Wonder Woman, Batman of The Joker in de trein of bus zit als er weer een event is. Het eerste event dat nu op het programma staat is de Comic Con in Gent. Op 8 en 9 juli komen liefhebbers van Nederland en België naar het International Convention Center Ghent voor een weekend vol met awesomeness en fun! Filmliefhebber.com is op 8 juli aanwezig om verslag te doen en foto’s te maken. Tik mij vooral even aan om een praatje te maken of foto’s te maken.

In Augustus verschijnt er een tweede deel van dit artikel waarin cosplayers meer vertellen over hoeveel tijd zij spenderen aan het maken van cosplay en of cosplay een dure hobby is. Daarnaast vertellen zij meer over welke evenementen en cons zij het leukst vinden!

Met dank aan alle Cosplayers voor de leuke antwoorden! Volg mij op Facebook of Instagram om geen update te missen!

Advertentie