Chernobyl

Chernobyl (2019) recensie

ChernobylTsjernobyl is niet alleen de naam van een stad in de voormalige Sovjet-Unie, maar staat ook synoniem voor de kernramp die in 1986 plaatsvond. Enkele minuten voor de test met reactor 4 ontploft de kern. Met een ingrijpend vervolg dat niet alleen duizenden levens heeft geëist, maar ook op politiek vlak veel stof heeft doen opwaaien. Terwijl ook het imago van kernenergie een flinke klap kreeg. In de HBO-serie Chernobyl van bedenker Craig Mazin staan zowel de kernramp als de nasleep centraal.

Gebaseerd op feiten
Chernobyl is gebaseerd op feiten en enkele sleutelfiguren zijn dan ook gebaseerd op individuen die bij de ramp betrokken waren. Jared Harris vertolkt de rol van wetenschapper Valery Legasov die de taak kreeg om een plan te bedenken om de geëxplodeerde kernreactor af te schermen en de schade in te perken. Bijgestaan door Boris Shcherbina (Stellan Skarsgård). De minister van constructie en gas en olie industrie die van het Kremlin de haast oneerbiedige taak kreeg om zich in Tsjernobyl te melden om de schade te beperken. Maar vooral om de Sovjet-Unie te beschermen door informatie over de plaatsgevonden kernramp in de doofpot te stoppen.

Legasov en Shcherbina
In de eerste afleveringen staat niet alleen de explosie van de kernreactor centraal, maar ook hoe Legasov en Shcherbina het niet eens kunnen worden over de aanpak. Zonder dat er een rampenplan voor handen is is de kijker getuige van een reeks verkeerde beslissingen die volgens de schattingen duizenden mensen uiteindelijk het leven hebben gekost. Hoewel men tot op de dag van vandaag volhoudt dat Tsjernobyl 31 slachtoffers heeft geëist. Veelal brandweerlieden die zich na de explosie naar de kerncentrale haastten om hulp te verlenen. Maar naarmate de miniserie vordert zien we hoe Legasov en Shcherbina nader tot elkaar komen en dat hen geweten een cruciale rol speelt in het verloop van het verhaal.

Waarheidsgetrouw
Hoe waarheidsgetrouw Chernobyl is valt lastig te zeggen, maar het moge duidelijk zijn dat een aaneenschakeling van menselijke fouten en geconstateerde defecten in de RMBK-reactor deze rampzalige gebeurtenis heeft veroorzaakt. Chernobyl is dan ook een indrukwekkende miniserie die bijna als documentaire gecategoriseerd kan worden, maar in de regel een onderhoudend drama met een goed verhaal is. Te danken aan het meer dan uitstekende acteerwerk, maar ook aan de wijze waarop het verhaal in beeld wordt gebracht. Dat geregeld de adem van de kijker wegneemt en hem of haar vol ongeloof op de bank laat zitten. Dat Chernobyl dan ook lang na afloop in je hoofd blijft spoken is een onontkoombaar feit.

Waardering: 5 uit 5.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.