Chanson-douce_ps_1_jpg_sd-low

Chanson Douce (2019) recensie

Chanson-douce_ps_1_jpg_sd-lowOuders kunnen het soms niet alleen. Hoewel ik zelf geen kinderen heb zie ik in mijn directe omgeving dat grootouders, crèches en zelfs oppassers worden ingezet om de zorg voor kinderen op zich te nemen. Zeker in het geval van 2 hardwerkende ouders is een helpende hand soms geen overbodige luxe. Maar de grote vraag is natuurlijk wie je de zorg voor het kind kan toevertrouwen.

Samenvatting van het verhaal
Paul (Antoine Reinartz) en Myriam (Leïla Bekhti) zijn 2 hardwerkende ouders van een peuter en een pasgeboren baby. Als Myriam van plan is om het werk weer op te pakken, moeten zij een oplossing bedenken wie er tijdens de kantooruren gaat zorgen voor hen kroost. Na tientallen sollicitatiegesprekken nemen zij de ervaren oppas Louise (Karin Viard) aan. De zachtaardige vrouw weet binnen een mum van tijd haar plek binnen het gezin te vinden en de harten van de 2 kinderen te veroveren. Maar wanneer Paul en Myriam zorgwekkende kanten van Louise’s persoonlijkheid ontdekken ontstaat er tevens de twijfel of hen keuze wel de juiste is geweest.

Psychologisch drama
Chanson Douce is een Frans psychologisch drama dat vanaf de eerste minuten enorm duister is. Ondanks dat er in de openingsfase niet veel vreemds gebeurt, twijfel je als kijker direct aan de intenties van Louise. Het duurt niet lang voordat de oppas van middelbare leeftijd vreemde kanten laat zien. Variërend van te vroeg op het werk verschijnen tot aan een plasje plegen op het potje voor de ogen van de peuter van haar werkgever. Er bestaat geen twijfel dat Louise een ietwat getraumatiseerde vrouw is die vreemd gedrag vertoond. Maar hoe zij zo is geworden is een vraag die helaas onbeantwoord blijft. Desalniettemin maakt dat het personage, dat voortreffelijk wordt neergezet door Karin Viard, nog mysterieuzer en angstaanjagender.

Mokerslag
Het gedrag van Louise wordt alsmaar vreemder, maar ze weet het goed te verbergen voor Paul en Myriam. Ondanks dat de kleine peuter regelmatig uit de school klapt over haar bezigheden tijdens hen afwezigheid, wuiven de ouders het weg. De grote vraag is natuurlijk waarom zij zo naïef zijn en de uitspraken van het kindje niet verder onderzoeken. Als ouder wil je immers toch weten wat een relatief onbekend persoon allemaal uitspookt als je niet thuis bent. Dat hen beslissing om Louise aan te nemen een verkeerde is geweest moge in ieder geval duidelijk zijn. Zeker wanneer het huiveringwekkende slot aanbreekt. Een slot dat aankomt als een mokerslag en je niet zelf snel zult vergeten.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.