Carmen and Lola

Carmen & Lola (2018) recensie

Carmen and LolaHoewel er nog steeds homohaat is en wetten zijn die het huwelijk tussen twee van mensen van hetzelfde geslacht verbieden, is homoseksualiteit tegenwoordig niet meer zo taboe als dat in het verleden is geweest. Toch zijn er nog steeds gemeenschappen die homoseksualiteit verafschuwen en zelfs als het kwaad bestempelen. In het Spaanse drama Carmen & Lola een belangrijk onderwerp hoewel de film van regisseuse Arantxa Echevarría meer te vertellen heeft dan alleen het verhaal over de verboden liefde van twee tienermeisjes.

Romagemeenschap
In Madrid wonen ongeveer 90 duizend Roma. Een gemeenschap waarin het de normaalste zaak van de wereld is dat meisjes op jonge leeftijd hun school verlaten en trouwen met hun eerste vriendje. Een gezin stichten, eten koken en het huis schoonmaken zijn de belangrijkste kerntaken van deze meisjes die dan ook daarin voldoen. Omdat het vanaf kinds af aan al met de paplepel is ingegoten dat deze levensstijl normaal is. Echter denkt de 16-jarige Lola (Zaira Romero) daar anders over. Zij is niet bezig met jongens en haar huwelijk, maar met haar studie en het opbouwen van een toekomst. Terwijl ze ook een afschuwelijk geheim bewaart, omdat ze heeft ontdekt dat ze op vrouwen valt.

Carmen & Lola
De 17-jarige Carmen (Rosy Rodríguez) voldoet daarentegen wel aan alle verwachtingen. Terwijl ze zich klaarmaakt voor haar huwelijk met Lola’s neef helpt ze haar ouders op de markt. Waar zij Lola ontmoet. Er ontstaat een hechte vriendschap, maar Lola is tot over haar oren verliefd. Ze doet de grootste moeite om dat te verbergen, maar als de waarheid uitkomt gebeurt er iets dat ook Lola niet had kunnen voorspellen. Ondanks dat de tienermeisjes zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen is voorzichtigheid geboden. Omdat de Romagemeenschap absoluut niets mag weten over de seksuele voorkeuren van zowel Carmen als Lola.

Emotioneel
Madrid is een perfecte plaats om een verboden liefdesverhaal te vertellen, maar Carmen & Lola is allesbehalve zoetsappig. Het is een pijnlijk drama waarin niet alleen onderwerpen zoals een onbeantwoorde liefde en de ongeschreven wetten van een gemeenschap een hoofdrol opeisen, maar ook hoe Carmen en Lola met gevaar voor eigen leven een ander levenspad kiezen. Zonder dat Echevarría op afkeurende wijze de denkwijze en levensstijl van Roma in beeld brengt, onderneemt ze een dappere poging om de ogen van mensen te openen. Dat een vermeende verboden liefde zoals dat van Carmen & Lola helemaal niet verkeerd is. En met dank aan niet alleen de stijlvolle settings, maar ook aan het overtuigende acteerwerk komt die boodschap goed over.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.