Captain America: Civil War – Ben jij voor Team Cap of voor Team Iron Man?

Captain America: Civil War“Wat weten we tot nu toe over Iron Man (Tony Stark) en Captain America (Steve Rogers)?”

Op 28 april 2016 verschijnt Captain America: Civil War in de bioscoop, een superheldenfilm waar ik enorm naar uitkijk! Ik ben wel weer toe aan een goede comicverfilming, want vorig jaar stelde Avengers: Age of Ultron iets teleur en in de afgelopen maand eindigde een bezoek aan Batman v Superman: Dawn of Justice in een deceptie. De trailer van de nieuwe Marvel film belooft in ieder geval een hoop spektakel! Afijn, we moeten er nog even op wachten. Om de tijd te doden leek het mij wel leuk om op een rijtje te zetten wat we tot nu toe weten over Iron Man en Captain America, want in Captain America: Civil War staan de twee heren lijnrecht tegenover elkaar.

Het is niet de eerste keer dat Iron Man en Captain America samen in een film te zien zijn en het is ook zeker niet de eerste keer dat ze het niet met elkaar eens zijn. Maar waarom is dat eigenlijk? Waarom kunnen deze superhelden elkaar moeilijk verdragen en tegelijkertijd zo goed met elkaar samenwerken? We gaan even een stukje terug in de tijd, want een beetje kennis van de geschiedenis is wel noodzakelijk voordat je naar Captain America: Civil War gaat. Voor de liefhebbers en kenners is deze informatie gesneden koek, maar ik kan mij heel goed voorstellen dat niet iedereen weet hoe de vork precies in de steel zit.

Het Marvel Cinematic Universe – zoals het universum van verfilmingen van de Marvel Comics wordt genoemd – begon in 2008 toen de actiefilm Iron Man verscheen. Robert Downey Jr. speelt de titelrol in deze film, maar wie is Iron Man eigenlijk? Miljardair, filantroop en playboy Tony Stark is niet alleen schatrijk, maar ook geniaal. Hij is een ingenieur die werkelijk alles kan bouwen, maar zijn bedrijf is voornamelijk gespecialiseerd in het fabriceren van wapens. Als Tony tijdens een aanslag op een militaire konvooi wordt getroffen door een granaat en wordt ontvoerd door terroristen, moet hij een manier bedenken om ervoor te zorgen dat een scherf in zijn borstkas zijn hart niet doorboort en om te ontsnappen. Zo bouwt hij niet alleen een elektromagnetische generator die de scherf op zijn plek houdt, maar hij bouwt ook zijn eerste gepantserde pak.

Als hij eenmaal terugkeert in de Verenigde Staten focust Tony zich niet alleen op een nieuwe strategie van zijn bedrijf, maar ook op het fabriceren van een geavanceerde gepantserde pakken. Het is een nieuw wapen dat hij wil inzetten om de criminaliteit en terroristen tot een halt toe te roepen, maar er zijn veel mensen die met argwaan naar zijn creatie kijken. Mensen vragen zich af of hij het pak niet aan het leger moet overhandigen, maar het wordt in de eerste film al duidelijk dat Tony het beste met de mensen voorheeft en er ook alles aan doet om hen te beschermen. In het vervolg uit 2010 heeft de bevolking Iron Man inmiddels geaccepteerd en hij is populairder dan ooit! En als er nieuwe schurk ten tonele verschijnt wordt zijn hulp ingeschakeld om deze maniakale tegenstander te stoppen.

Na Iron Man 2 verscheen in 2011 de eerste film over Captain America. In Captain America: The First Avenger kruipt Chris Evans in de huid van Steve Rogers. Een schriele jongeman die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het Amerikaanse leger wilt voegen, maar bij iedere poging om zich in te schrijven wordt afgekeurd. Zijn liefde voor zijn Vaderland en zijn doortastendheid blijft niet onopgemerkt en hij krijgt een buitengewone kans om zich te laten transformeren in de eerste super soldaat. Na de medische ingreep transformeert Rogers in een krachtpatser met uitzonderlijke krachten en het leger gebruikt hem als een inspiratiebron voor de militairen in Europa. Echter is Rogers niet van plan om alleen het gezicht van het Amerikaanse leger te zijn, maar wel om zijn nieuw verkregen krachten te gebruiken om de strijd aan te gaan met de mysterieuze organisatie Hydra. Na de confrontatie met Red Skull (de leider van Hydra) belandt Rogers in de oceaan waar hij 70 jaar lang en in een diepe slaap zal verblijven.

Als hij eenmaal ontdooit is, is de wereld verandert en hij wordt al snel gerekruteerd door S.H.I.E.L.D. Deze organisatie opereert in het geheim om alle gevaren in de kiem te smoren. In 2012 zal Rogers evenals Tony Stark onderdeel zijn van The Avengers, het response team dat S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury heeft samengesteld als de gevaarlijke halfgod Loki naar de Aarde is gekomen om de mensheid te onderwerpen. Het is voor het eerst dat de twee heren moeten samenwerken, maar de relatie verloopt moeizaam. Tony’s oneerbiedigheid jegens de ontdooide super soldaat en Rogers’ eigenwijsheid speelt hen parten, maar hun liefde voor hun Vaderland zorgt er uiteindelijk voor dat de twee superhelden met elkaar kunnen samenwerken. En uiteindelijk weten zij met de hulp van hun teamleden Loki en zijn buitenaardse leger te stoppen. Echter is er voor Tony weinig reden om de vlag uit te hangen als de confrontatie met de meedogenloze Chitauri zijn kijk op het leven verandert.

in Iron Man 3 uit 2013 is het overduidelijk dat Tony niet meer die arrogante doch komische playboy is die hij in de voorgaande films was. Hij leeft in angst en hij voelt zich alleen nog veilig als hij zijn pak draagt. Zijn paranoia drijft hem tot waanzin en hij bouwt een leger van armors die op afstand te besturen zijn. En als er een nieuwe terrorist met bovennatuurlijke krachten ten tonele verschijnt, komen die pakken goed van pas. Iron Man moet opnieuw de strijd aan met een gevaarlijke tegenstander en Tony is vastberaden om zijn angst opzij te schuiven en in zijn missie te slagen.

Een jaar later verschijnt Captain America: The Winter Soldier en Rogers heeft zijn handen vol aan het leren kennen van de nieuwe wereld waarin Hydra nog steeds actief is. Tot grote verbazing van Captain America en S.H.I.E.L.D.. Rogers krijgt dan ook de taak om voor eens en altijd af te rekenen met Hydra en daarbij krijgt hij hulp van zijn Avengers-teamgenoot Black Widow, S.H.I.E.L.D.-directeur Nick Fury en zijn nieuwe kameraad Sam Wilson. En er verschijnt een mysterieus personage ten tonele die evenals Rogers bovenmenselijke krachten bezit. Al gauw leert Rogers de ware identiteit kennen van The Winter Soldier en dat zet de patriottistische Captain America voor een dilemma.

Om zijn missie te volbrengen schakelt Rogers de hulp in van zijn teamgenoten en in de in 2015 verschenen actiefilm Avengers: Age of Ultron rekenen The Avengers onder leiding van Captain America definitief af met Hydra. Ondanks dat ze in de missie slagen is er maar weinig tijd om met de voetjes omhoog te gaan zitten als Tony’s plan om de wereld te beschermen finaal mislukt en ongewild een geduchte tegenstander creëert. De kunstmatige intelligentie Ultron is een maniakale doch uiterst intelligente robot die de mensheid wilt vernietigen. The Avengers moeten opnieuw de handen ineen slaan om deze vijand te stoppen, maar er heerst verdeeldheid binnen het team van superhelden.

Rogers geeft de getraumatiseerde Tony de schuld van deze precaire situatie en de gemoederen lopen hoog op. Toch zit er niets anders op dan dat de twee heren samenwerken om Tony’s fout ongedaan te maken, maar het moge duidelijk zijn dat het team nooit meer hetzelfde zal zijn. Het is dan ook niet zo vreemd dat Tony na het succes van de missie afstand neemt van The Avengers terwijl Rogers nieuwe leden zoals Falcon, Scarlet Witch en Vision verwelkomt. Deze personages zullen ook te zien zijn in Captain America: Civil War terwijl ook nieuwe personages zoals Ant-Man, Black Panther en Spider-Man hun opwachting zullen maken.

In Captain America: Civil War zal het team definitief gesplitst worden als de druk van de overheid toeneemt en Captain America besluit om samen met zijn aanhangers te blijven vechten voor de vrijheid waarin The Avengers opereren. Daarentegen besluit Tony om met zijn team het op te nemen tegen Team Cap als hij besluit om het regeringsplan te steunen. Omdat hun relatie altijd moeizaam is geweest lijkt een clash dan ook onvermijdelijk en ik verwacht een spectaculaire film te gaan zien. Maar zoals eerder geschreven moeten we nog eventjes geduld hebben, want Captain America: Civil War draait vanaf 28 april 2016 in de bioscoop.

Oké, nog even voor de compleetheid. Dit is de juiste volgorde van de films die je kunt kijken alvorens je naar Captain America: Civil War gaat.

Iron Man (2008)
Iron Man 2 (2010)
Captain America: The First Avenger (2011)
The Avengers (2012)
Iron Man 3 (2013)
Captain America: The Winter Soldier (2014)
Avengers: Age of Ultron (2015)

En nu ben ik wel nieuwsgierig! Voor welk team ben jij? Team Cap of Team Iron Man? Ik steun in ieder geval Team Iron Man! 🙂