Capone

Capone (2020) recensie

CaponeDe naam Capone is welbekend. Want Al Capone, het hoofd van de georganiseerde misdaad in Chicago, was één van de beruchtste criminelen die er ooit op deze aardbol heeft rondgelopen. In het misdaaddrama van regisseur Josh Trank staat niet zijn misdadige carrière, maar zijn laatste levensjaar centraal. Waarin Capone door de gevolgen van de ongeneeslijke ziekte syfilis aftakelt en uiteindelijk op 48-jarige leeftijd komt te overlijden.

Tom Hardy, de acteur die in kaskrakers zoals The Dark Knight Rises en Inception te zien is, speelt de rol van Alphonse (Al) Capone. Met behulp van make-up effecten is de Hollywoodster omgetoverd in de doodzieke maffiabaas, die op 47-jarige leeftijd het uiterlijk had van een 90-jarige. In alle eerlijkheid zijn de make-up effecten niet geheel overtuigend en het is goed te zien dat Hardy zich achter de lagen latex schuilhoudt. Door een zwaar gebrek aan beeld- en geluidsmateriaal van de echte Al Capone, is het ook moeilijk te bepalen of Tom Hardy de method acting techniek toepast.

Nog moeilijker is om sympathie op te wekken voor de voeterende maffiabaas, die zijn aanzien heeft verloren en zijn naasten slecht behandelt. Wanneer hij door de gevolgen van syfilis een beroerte krijgt en tekenen van dementie vertoont, is het lastig om met hem mee te leven. Het gevoel dat de veroordeelde crimineel zijn verdiende loon heeft gekregen overheerst een beetje. Des te meer sympathie is er voor zijn vrouw en kinderen. Die tot het bittere einde bij hem blijven en hem steunen. Linda Cardellini speelt de rol van Fons’ vrouw Mae dan ook uitstekend.

Waar Capone in uitblinkt zijn de jaren ’30 settings en kostuums. Het gigantische huis in Florida waar Al Capone zijn laatste dagen heeft doorgebracht wordt mooi in beeld gebracht, maar het is ook het enige podium waar de film zich op afspeelt. Over Capone’s gloriedagen als de leider van de maffia wordt weinig vertoond en slechts enkele keren besproken. De focus ligt echt op het ziektebeeld en Capone’s worstelingen met zijn gezondheid. Wachtende op zijn naderende dood die hij ietwat stoïcijns heeft aanvaard en enkel nog gewapend met een dikke sigaar tussen de tanden verwelkomt.

  • Film
2
Verzenden
User Review
0 (0 votes)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.