Bumblebee or not bumblebee?

TFBEE_INTL_PAYOFF_GG_BRIDGE_PRINT_1_SHT_NED.inddWe moeten er nog een paar weken op wachten, maar dan verschijnt de actiefilm Bumblebee in de bioscoop. Als liefhebber van Transformers en dertigplusser die in zijn jonge jaren de avonturen uit de animatieserie naspeelde met de actiefiguurtjes die ik voor mijn verjaardag of Sinterklaas kreeg, kijk ik stiekem enorm uit naar deze release. Ondanks dat de laatste film Transformers: The Last Knight zwaar teleurstelde. De grote vraag is natuurlijk wat wij kunnen verwachten van de door Travis Knight geregisseerde film waarin misschien wel de meest geliefde Autobot een hoofdrol speelt.

Inmiddels is er al veel informatie over Bumblebee verschenen. We weten dat het geen vervolg, maar een prequel is die zich voor Transformers uit 2007 afspeelt. De setting is de jaren ’80 en we gaan ontdekken hoe de goedaardige robot van de planeet Cybertron op de Aarde terechtgekomen is. In zijn eigen film lijkt hij als de schattige Volkswagen Kever een nieuwe eigenaresse te hebben gevonden in Hailee Steinfeld die de rol van Charlie Watson speelt. En de trailer verklapt al een beetje dat het meisje niet alleen ontdekt dat haar nieuw verworven vervoersmiddel een buitenaardse robot is, maar Bumblebee ook helpt met de strijd tegen een nog onbekende vijand. Het zou mij niets verbazen dat dit de kwaadaardige Decepticons zijn.

Ik ben zelf erg enthousiast over het feit dat Bumblebee de vorm van een Kever heeft, want zo zag hij er ook uit in de populaire animatieserie uit de jaren ’80. Maar in de trailer zien we ook flitsen van bekende personages zoals Optimus Prime en Soundwave die qua uiterlijk identiek zijn aan de geanimeerde versies uit diezelfde serie. Dat stemt deze liefhebber positief evenals het feit dat Peter Cullen opnieuw de stem inspreekt van de indrukwekkende leider van de Autobots. Echter is het afwachten hoe groot de rol van het boegbeeld van de franchise is, want de film draait immers om Bumblebee en zijn tijd op Aarde.

Een ander punt wat mij opvalt is dat Bumblebee wellicht kindvriendelijker wordt dan de films die door Michael Bay geregisseerd zijn. Hoewel de filmmaker nog als producent aan de bioscoopfilm verbonden is en zijn invloed overduidelijk zichtbaar zal zijn, denk ik dat Knight de opdracht heeft gekregen om de film enorm toegankelijk te maken voor zowel het jongere als het oudere publiek. Een kans om de nieuwe generaties kennis te laten maken met de originele Transformers en om de oude garde hen jeugd te laten herleven. Toch zal het niet een zoetsappige film over vriendschap worden, want de trailer verklapt al een beetje dat Bumblebee en zijn soortgenoten op Cybertron het aan de stok krijgen met meedogenloze vijanden.

Het is een feit dat er veel afhangt van Bumblebee. Na de laatste teleurstellende delen van Transformers overweegt studio Paramount een reboot met nieuwe mensen aan boord en wellicht ook een (en naar mijn mening broodnodige) metamorfose van de Transformers. Maar als Bumblebee een succes wordt staat de deur voor een vervolg wagenwijd open. Ik denk stiekem dat Bumblebee al de aftrap van een nieuw tijdperk gaat worden, maar dat is afwachten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in hoewel ik mijn hoge verwachtingen moet temperen. Het zal namelijk niet voor het eerst zijn dat ik enorm teleurgesteld word. Bumblebee draait vanaf 20 december in de bioscoop.

Trailer