Braveheart

Braveheart (1995) recensie

Braveheart

Waardering: 4 uit 5.

“Braveheart is een overweldigend historisch epos dat gedeeltelijk gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van de Schotse vrijheidsstrijder William Wallace.” – Filmliefhebber.com

Regie: Mel Gibson | Cast: Mel Gibson, Sophie Marceau, Angus Macfadyen, Brendan Gleeson, Brian Cox | Speelduur: 177 minuten | Genre: Avontuur, Biografie

In 1995 regisseerde Mel Gibson het historische epos Braveheart. In de jaren ’90 een dijk van een film die maar liefst 5 Oscars in de wacht sleepte en wereldwijd werd geprezen. Maar ook fel bekritiseerd. Zelfs door Gibson zelf die nog altijd van mening is dat hij destijds te oud was om ook de hoofdrol voor zijn rekening te nemen. Maar het was een eis van de studio en om de financiering rond te krijgen besloot hij om zelf de hoofdrol op zich te nemen. Van Schot William Wallace die volgens de historie in zijn twintiger jaren de opstand tegen de Engelsen ontketende.

Samenvatting van het verhaal

De rebelse en jonge William Wallace (Mel Gibson) valt als een blok voor Murron (Catherine McCormack). Maar als de inhalige Koning Edward I (Patrick McGoohan) Schotland wil innemen en de wet prima nocte aanneemt om meer steun van de edelen te ontvangen, besluiten William en Murron om in het geheim te trouwen. Wanneer Murron een officier van de Engelsen ombrengt nadat hij haar heeft geprobeerd te verkrachten, wordt zij door de lokale magistraat geëxecuteerd. William neemt op zijn beurt wraak en hij ontketent een opstand tegen de Engelsen. Waarin hij eveneens vecht voor de vrijheid van zijn geboorteland.

Waarheidsgetrouw

Braveheart werd zowel geprezen als bekritiseerd. Hoewel Mel Gibson altijd heeft gezegd dat de film een avontuurlijke historische epos is die gebaseerd is op historische feiten, was er veel kritiek op het geromantiseerde verhaal over de nationale held William Wallace. Maar met beperkte documentatie voor handen moesten veel delen van het verhaal over de strijd tussen de Schotten, Ieren en de Engelsen worden verzonnen. Daarnaast werd er eveneens kritiek geleverd op het acteerwerk en de karakterontwikkelingen waar ik mij niet heel erg in kan vinden. Ik vind dat vooral Mel Gibson en Patrick McGoohan meer dan overtuigend de rollen van Wallace en Koning Edward I hebben ingevuld.

Keiharde actie

Maar waar Braveheart echt in uitblinkt zijn de actiemomenten waarin expliciete beelden van rondslingerende ledematen en het bloedvergieten niet worden geschuwd. Daarnaast zien de veldslagen er indrukwekkend uit en is het aannemelijk dat de legers van zowel de Schotten als de Engelsen in de periode echt op die wijze elkaar te lijf gingen. Met behulp van overtuigende visuele en make-up effecten ziet het er authentiek uit en was Braveheart in 1995 revolutionair. Gibson heeft een belangrijke voorzet gegeven voor vergelijkbare epossen die later zijn verschenen, maar nog veel belangrijker is het feit dat Braveheart naar mijn mening nog altijd één van de beste historische actiefilms is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.