Bloodsport

Bloodsport (1988) recensie

BloodsportAls jongetje groeide ik op met de films van Jean-Claude van Damme. De uit België afkomstige Martial Arts artiest die de bijnaam ‘The Muscles from Brussels’ heeft, heeft in zijn carrière in tientallen actiefilms gespeeld. Daaronder vermakelijke films zoals Death Warrant, Kickboxer, Wrong Bet en het op het populaire videospel gebaseerde Street Fighter. Slechts twee jaar na zijn debuut in de actiefilm Karate Tiger kreeg Van Damme de kans om de hoofdrol te spelen in Bloodsport. Gebaseerd op het verhaal van Martial Arts artiest Frank Dux die naar eigen zeggen de ongeslagen kampioen is van het geheime en ondergrondse toernooi Kumite.

Frank Dux (Jean-Claude van Damme) verlaat het Amerikaanse leger om naar Hong Kong af te reizen waar hij zal deelnemen aan het toernooi Kumite. Een geheim toernooi waar slechts genodigden aan kunnen deelnemen en waarin alles is toegestaan. Dux krijgt op dit podium de kans om zijn kwaliteiten te bewijzen en om zijn leraar te eren. Maar om daarin te slagen moet Dux het opnemen tegen gevaarlijke en dodelijke tegenstanders van over de hele wereld. Daaronder de meedogenloze en ongeslagen kampioen Chong Li (Bolo Yeung).

Frank Dux was nauw betrokken bij de productie en de choreografie van de door Newt Arnold geregisseerde actiefilm waarin de snoeiharde gevechten voor het vermaak zorgen. Het acteerwerk is zeer matig te noemen hoewel Bolo Yeung als de ietwat krankzinnige vechter Chong Li prima uit de verf komt. Met zijn doordringende en intimiderende blik weet hij zowel zijn tegenstanders als de kijker de stuipen op het lijf te jagen. Toch doet Van Damme het voor zijn eerste hoofdrol niet onaardig, maar het zijn vooral zijn moves die de positieve aandacht opeisen.

Ondanks dat het verhaal veelbesproken is en door velen verbannen is naar het rijk der fabelen, is de loopbaan van Frank Dux bijzonder te noemen. En ik zeg altijd ‘waar er rook is, is er vuur’. Er zal ongetwijfeld een kern van waarheid in zitten hoewel het nooit bewezen is dat het ondergrondse vechttoernooi Kumite bestaat. Het maakt Bloodsport in ieder geval niet minder interessant, want de film biedt genoeg entertainment om de kijker gedurende anderhalf uur te vermaken. Voor mij is het niet alleen een beetje jeugdsentiment, maar nog steeds één van de betere vechtfilms in zijn soort.

Waardering: 3.5 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.