Geen afbeelding

Bill Paxton (1955-2017)

Normaliter blog ik niet zo snel over een filmster als hij of zij net overleden is, maar voor Bill Paxton, de acteur die in vele films zoals The Terminator, Aliens, Twister, True Lies en Titanic te zien was, maak ik een uitzondering. Hij speelde in zijn loopbaan vele en uiteenlopende rollen en ik heb dan ook een aantal favoriete rollen die ik in dit artikel bespreek.

Punker dude

Bill heeft in zijn mooie carrière meerdere keren samengewerkt met filmmaker James Cameron die in 1984 met de destijds als B-film geproduceerde Science Fiction film The Terminator kwam en Paxton aanwees als de leider van de nietsvermoedende punkers die het in de openingsfase opnemen tegen de moordlustige robot die Arnold Schwarzenegger heeft gespeeld. Zijn rol is enorm klein, maar ontzettend leuk. Hij had zelfs een beetje tekst!

De pestkop en de soldaat

Na The Terminator werden zijn rollen alsmaar groter. In 1985 speelde hij niet alleen een kleine rol in de Schwarzenegger film Commando, maar hij speelde ook een leuke rol in de Science Fiction/komedie Weird Science. Daarin was hij te zien als pestkop Chet die het leven zijn broertje Wyatt behoorlijk zuur maakte. Een jaar later speelde hij een grote rol in de waanzinnige Science Fiction film Aliens van James Cameron.

Simon

Als soldaat Hudson deed Bill Paxton het fantastisch en schitterde hij naast Sigourney Weaver en Michael Biehn. Na Aliens speelde hij nog in vele films en een aantal series, maar in 1994 leverde hij echt geweldig werk af door de komische noot in de door James Cameron geregisseerde actiefilm True Lies te spelen. Als Simon speelde hij wellicht zijn grootste bijrol en zijn vertolking van het sullige personage is nog altijd briljant te noemen.

Tornadojager

Een jaar na het succes van True Lies speelde Bill een belangrijke rol in het drama Apollo 13 waarin hij naast Tom Hanks en Kevin Bacon een hoofdrol speelde. Maar zijn echte hoofdrol kwam in 1996 toen hij in de huid kroop van weerman en de op tornado jagende Bill Harding in de thriller Twister. De film van de Nederlandse filmmaker Jan de Bont werd een succes en dat was mede te danken aan het goede acteerwerk van Bill.

Meer dan 40 jaar showbusiness

Bill Paxton, de man van de bijrollen, de humor en de man die regelmatig te zien was in de films van James Cameron, had een carrière in de showbusiness sinds 1975. Naast de genoemde rollen was hij ook te zien in films zoals Navy Seals, Vertical Limit, Frailty en zelfs in het uiterst succesvolle van Titanic van Cameron waarin hij eveneens een bijrol heeft gespeeld. Desalniettemin een zeer belangrijke rol als schatzoeker Brock Lovett. Een grote prijs won hij nooit, maar dat hij menig filmliefhebber heeft vermaakt is een feit.

Bill Paxton overleed op zaterdag 25 februari op 61 jarige leeftijd. Bill, rust in vrede.

4 reacties

  1. Zonde, was een prima gast. Moet alleen wel zeggen dat ik het jammer vind dat bijna niemand aandacht besteed aan zijn echte ‘rollen’. Bijna iedereen heeft het over de films als Titanic, True Lies, Twister, Aliens, Terminator e.d. Allemaal films waar hij onderdeel was van een concept of naast iemand stond. Maar hij had wat mij betreft ook echt een aantal dingen waar hij toch echt ‘de man’ was en waar die echt in uit blonk en het verschil maakte. O.a. Near Dark, A Simple Plan, Frailty, Hatfields & McCoys.

    1. Ergens wel logisch natuurlijk, omdat de meeste mensen hem daar ook van kennen. Toch mogen we deze rollen niet onderschatten, want ik denk dat deze films zonder zijn aanwezigheid er toch anders uit hadden gezien. Dat geldt zeker voor Aliens en ook wel voor True Lies. Overigens heb ik niet alle titels die je noemt gezien, maar Frailty staat nog vers in het geheugen. Daar speelt hij inderdaad fantastisch in.

  2. Een acteur die misschien niet zo in de spotlight heeft gestaan als anderen maar die altijd solide rollen neerzette. Ook in Nightcrawler redelijk recent vond ik hem erg sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.