Schindler's List

De beste oorlogsfilms

In mei staat de Tweede Wereldoorlog centraal. Op 4 mei worden de oorlogsslachtoffers herdacht en op 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt er feest gevierd. In het hele land worden er festiviteiten georganiseerd en op televisie zijn er verschillende documentaires over WOII en oorlogsfilms te zien. Ik kijk ook ieder jaar in deze periode één of meerdere oorlogsfilms en om de bezoekers op weg te helpen welke films nu echt de moeite waard zijn, heb ik de beste oorlogsfilms op een rijtje gezet.

Schindler's ListSchindler’s List

De door Steven Spielberg geregisseerde film, over de industrieel Oskar Schindler die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven redde van 1100 joden door hen als arbeiders aan te stellen in zijn emailfabriek en daardoor beschermd waren, is er één die je absoluut gezien moet hebben. Het is een aangrijpende film met een indrukwekkend en op waarheid gebaseerd verhaal en fenomenaal acteerwerk van hoofdrolspeler Liam Neeson.


Soldaat van OranjeSoldaat van Oranje

De oorlogsfilm van Nederlandse bodem is wellicht de beste Nederlandse film die er ooit gemaakt is. In de door Paul Verhoeven geregisseerde film, die ook op waarheid is gebaseerd, speelt Rutger Hauer de rol van student Erik Lanshof. Wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wordt zijn onbezorgde leven als student ruw verstoort en hij besluit om samen met zijn vrienden zich aan te sluiten bij het Nederlandse verzet. Het overtuigende acteerwerk en de gedetailleerde decors en kostuums maken Soldaat van Oranje één van de betere oorlogsfilms.


The PianistThe Pianist

In de film van regisseur Roman Polanski, die zelf opgroeide in de getto van Warschau tijdens de Tweede Wereldoorlog, verfilmd het indrukwekkende verhaal van de joodse muzikant Wladyslaw Szpilman. In zijn verhaal vertelt hij hoe de levensomstandigheden van de joden in Warschau met de dag verslechterde en hoe hij wist te ontsnappen aan de onvermijdelijke dood als hij bij zijn familie was gebleven. De film bevat indrukwekkende en choquerende beelden terwijl Adrien Brody de rol van Szpilman voortreffelijk speelt.


ZwartboekZwartboek

Ruim 29 jaar nadat hij de indrukwekkende oorlogsfilm Soldaat van Oranje heeft gemaakt, regisseert de Nederlandse filmmaker Paul Verhoeven de goede oorlogsfilm Zwartboek. Het verhaal gaat over de Joodse zangeres Rachel Stein die na de dood van haar familie zich aansluit bij het verzet en infiltreert in het Duitse leger om informatie te verzamelen. De decors en kostuums zijn uiterst gedetailleerd terwijl het acteerwerk van actrice Carice van Houten uitstekend te noemen is. Ondanks dat Zwartboek niet op een waargebeurd verhaal is gebaseerd, is deze oorlogsfilm nog steeds enorm indrukwekkend te noemen.


Der UntergangDer Untergang

De Duitse oorlogsfilms Der Untergang brengt de laatste tien dagen van Adolf Hitler in beeld, gezien door de ogen van zijn secretaresse Traudl Junge. Terwijl de Duitse steden in puin liggen door de hevige bombardementen en de Duitse troepen op eigen grond worden verslagen, wil de dictator van het Derde Rijk niet geloven dat het einde nadert. De film van regisseur Oliver Hirschbiegel is indrukwekkend te noemen en dat is grotendeels te danken aan acteur Bruno Ganz, die de rol van Hitler voortreffelijk speelt.


En welke films vind jij de beste oorlogsfilms?

12 reacties

  1. Black Hawk Down moet je zeker gaan kijken Paul. Topfilm.

    Ben het verder helemaal eens met je lijst alleen jammer dat Zwartboek erin staat. Ik vind dat deze niet in hetzelfde rijtje genoemd kan worden als de rest van de legendarische titels.

    Das Boot, Grave of the Fireflies, Full Metal Jacket, The Bridge on the River Kwai, From Here to Eternity, The Dirty Dozen, Patton, Atonement, Platoon, The Great Escape en Paths of Glory (WO I) mogen eigenlijk niet ontbreken. Maar nu draaf ik teveel door en heb ik er nog een aantal niet genoemd 🙂

  2. Behalve Soldaat van Oranje heb ik ze allemaal gezien. Ik blijf het zeggen, maar ik moet m’n kennis over de Nederlandse film toch eens gaan uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.