Star Wars Episode VII The Force Awakens

De beste films van 2015

Mijn top 10 lijstje van 2015 zag er eerst heel anders uit toen ik aan het begin van het jaar voor mezelf een voorspelling deed. Films zoals Avengers: Age of Ultron en Terminator: Genysis hebben dan ook het lijstje (net) niet gehaald terwijl films zoals Wild en vooral The Martian mij aangenaam hebben verrast. Voordat we aan de oliebollen en appelflappen beginnen en het nieuwe jaar inluiden met knallend vuurwerk, heb ik mijn top 10 van beste films van 2015 voor je op een rijtje gezet.

Star Wars Episode VII The Force AwakensStar Wars Episode VII The Force Awakens

Ik wist eigenlijk al vanaf het begin dat Star Wars Episode VII The Force Awakens op de eerste plaats zou eindigen, want met J.J. Abrams aan het roer kon het haast niet fout gaan met het zevende deel in de reeks. Toch is het altijd spannend of die torenhoge verwachtingen die ik had worden waargemaakt, maar ja hoor. De nieuwe Star Wars film is een geweldige film vol met verbluffende special effects en mooie verwijzingen naar de originele trilogie. Het is dé film geworden die je als Star Wars fan wilt zien!


Jurassic WorldJurassic World

Jurassic World stond voor een langere periode op de eerste plaats, want wat heb ik genoten van deze film! Maar na de komst van de nieuwe Star Wars film werd de door Colin Trevorrow van de troon gestoten. Desalniettemin een film die mij zeer aangenaam heeft verrast en ook als een topper bestempeld mag worden. De sfeer van de eerste Jurassic Park is nadrukkelijk aanwezig terwijl men met waanzinnige special effects en CGI-animaties een fantastisch avontuur hebben gecreëerd. Het was van het begin tot en met het einde genieten!


ChappieChappie

Als fan van regisseur Neill Blomkamp keek ik enorm uit naar Chappie hoewel ik er stiekem op hoopte dat deze Science Fiction film weer in de buurt zou komen van District 9 en de kleine teleurstelling van Elysium zou wegnemen. En dat gebeurde ook, want Chappie is een film die niet alleen uitblinkt in de zeer overtuigende CGI-animaties die de film bevat, maar ook een mooi verhaal vertelt en waarin de hoofdrolspelers zeer overtuigend spelen.


Furious 7Furious 7

En natuurlijk keek ik dit jaar ook enorm uit naar Furious 7; alweer het zevende deel in de franchise waarin ronkende motoren, getunede auto’s en mooie vrouwen alle aandacht opeisen. Toch is dit deel meer beladen door het plotselinge overlijden van hoofdrolspeler Paul Walker. Dan kijk ik toch iets anders naar een film. En ondanks dat men in deze film op een prachtige wijze afscheid neemt van de acteur, heeft de film zijn hoge positie in de ranglijst volledig te danken aan diens entertainmentwaarde. Want evenals in de voorgaande delen is Furious 7 een waanzinnige spektakelfilm waarin alles kan en mag.


SpectreSpectre

Natuurlijk was dit ook het jaar van James Bond, want in oktober ging de 24ste James Bond film Spectre in première. Ik weet nog goed dat ik na het zien van Skyfall iets teleurgesteld was in de actiethriller, maar met Spectre keert men terug naar de basis van James Bond. Actiescènes van topniveau, verbluffende stunts en special effects, mooie vrouwen en een authentieke Bondschurk die uitstekend gespeeld wordt door Christoph Waltz. Daniel Craig is weer helemaal in zijn nopjes als 007 en de film voldoet aan alle hoge verwachtingen. Ik heb er weer van genoten!


Ant-ManAnt-Man

Ant-Man was een van de verrassingen dit jaar. Ik heb de film in de bioscoop gemist, maar ik heb deze onlangs thuis op mijn 3D televisie gekeken. Wat een heerlijke actiefilm die misschien qua verhaallijn simpel in elkaar is gezet, maar dat ruimschoots goedmaakt met prachtige effecten en zeer overtuigende CGI-animaties. Paul Rudd speelt de rol van Ant-Man voortreffelijk terwijl ook Michael Douglas helemaal op zijn plaats is in de superheldenverfilming. Naar mijn mening won deze Marvelfilm het met gemak van zijn genregenoot Avengers: Age of Ultron en is een notering in de top 10 dan ook een logisch gevolg.


The MartianThe Martian

Ant-Man is niet de enige verrassing, maar ook The Martian van regisseur Ridley Scott wist mij aangenaam te verrassen. En dat terwijl ik de film eigenlijk door stom toeval heb gezien, want ik had niet de urgentie om de Science Fiction film in de bioscoop te gaan zien. Maar ik ben blij dat ik dit heb gedaan, want ik heb van het begin tot en met het einde genoten van deze prachtige film die niet alleen mooie visuele effecten, maar ook een top acterende cast en een prachtig verhaal bevat.


WildWild

Ik was vanaf het eerste moment dat ik de trailer zag al nieuwsgierig naar Wild, een op waarheid gebaseerde dramafilm waarin Reese Witherspoon de hoofdrol speelt. En het is een van de beste dramafilms die ik in de afgelopen jaren heb gezien! De film werd geregisseerd door Jean-Marc Vallée die ook verantwoordelijk was voor de sterke dramafilm Dallas Buyers Club. Met Wild vertelt hij het verhaal van Cheryl Strader die na het verlies van haar moeder besluit om de Pacific Crest Trail te bewandelen in de hoop dat zij zichzelf terugvindt. Het is een aangrijpend verhaal dat prachtig is verfilmd en naar mijn mening dus een plekje in de lijst dubbel en dwars heeft verdiend.


Mad Max: Fury RoadMad Max: Fury Road

Mad Max: Fury Road – het vierde deel in de reeks – bevat zeker geen goed verhaal en ook het acteerwerk is niet Oscarwaardig te noemen. Maar mensen, wat een achtbaanrit! Tom Hardy neemt de rol van Max over van Mel Gibson die de rol in de originele trilogie speelde en hij doet het uitstekend. Ondanks dat hij nauwelijks tekst heeft en in het eerste gedeelte van de film niet in staat is om te praten. Maar met zijn boevenhoofd en mimiek weet hij wel een imposant personage neer te zetten. Maar de echte kracht van Mad Max: Fury Road zit in de weergaloze actiesequenties en de prachtige special effects waarbij nauwelijks gebruik werd gemaakt van CGI-animaties, maar met echte stunts tot stand werden gebracht.


Mission: Impossible – Rogue NationMission: Impossible - Rogue Nation

En dan ben ik alweer aangekomen bij de nummer 10 van 2015 en ik heb hier wel over getwijfeld. Dat is niets nieuws, want ik twijfel ieder jaar over de hekkensluiter. Maar de keuze is uiteindelijk gevallen op Mission: Impossible – Rogue Nation, want voor een vijfde deel in de reeks is dit een geweldig vervolg met een leuk verhaal, een mooie balans in actie en humor en spannende actiemomenten die je op het puntje van je stoel houden. Tom Cruise speelt de rol van IMF-agent Ethan Hunt weer voortreffelijk en ook Simon Pegg, Ving Rhames en Jeremy Renner zijn weer van de partij. Mission: Impossible – Rogua Nation voldeed ook aan alle verwachtingen en heeft het laatste plekje in de lijst dan ook verdient als je het mij vraagt.

En welke films staan er bij jou in de top 10 van 2015?

14 reacties

  1. Leuke lijst! Zelf had ik iets meer verwacht van Mission Impossible. Ik kon er niet helemaal in komen en vond het uiteindelijk maar een lange zit :’) Mooi om Star Wars en Jurassic World zo hoog te zijn!

    1. Oh dat vind ik jammer om te lezen. En ik kon er gewoon niet omheen om Star Wars en Jurassic World zo hoog te plaatsen. Ik heb van deze films toch het meeste genoten.

  2. Inderdaad zoals Kurt zegt heel veel blockbusters. Aantal weet je dat we van mening verschillen, maar begrijp wel de keuzes 🙂 Heb vanochtend zelf m’n top 10 eens opgeschreven en ik had erg veel moeite om te kiezen….vond het een erg goed jaar. Heb uiteindelijk m’n keuze kunnen maken, dus binnenkort staat het online.

  3. Ons lijstje ziet er totaal anders uit. Geen enkele titel uit jouw lijst komt terug. Neemt niet weg dat ik vind dat er een paar mooie films tussen staan zoals The Martian en Jurrasic World. Chappie vond ik in ieder geval een grote teleurstelling. De andere 7 heb ik (nog) niet gezien dus kan ik ook niet over oordelen.

  4. Een mooie lijst, maar net iets teveel Blockbusters naar mijn gevoel. Ik mis een paar titels die het blockbuster-niveau overstijgen. ‘Wild’ is een leuke uitzondering. Hoewel ik ook genoten heb van de films die jij hier opnoemt, ziet mijn lijstje er toch iets anders uit. In de loop van de week komt die online op Kurt Blogt (klakkeboem.wordpress.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.