De beste films van 2019

Het was weer een topjaar voor Filmliefhebber.com! De bezoekersaantallen bleven stijgen evenals het aantal volgers op social media. Het is enorm motiverend om te zien dat het blog in populariteit stijgt en ik wil dan ook iedereen bedanken voor de leuke reacties en de support. Ik wens iedereen dan ook een fijne jaarwisseling en een fantastisch 2020 toe! En dan is nu het moment aangebroken om bekend te maken welke films mij het afgelopen jaar het meest hebben vermaakt.

Het einde van een tijdperk
Avengers_-Endgame_ps_1_jpg_sd-low_©-Marvel-Studios-2019In Avengers: Endgame komt de superhelden formatie nog eenmaal samen om de tiran Thanos tot een halt toe te roepen. Na het aangrijpende einde van Avengers: Infinity War mochten de liefhebbers zich opmaken voor een spectaculaire finale en regisseurs Anthony en Joe Russo hebben dan ook de hoge verwachtingen waargemaakt. Een prachtig slot van een avontuur waar we ruim 10 jaar op hebben moeten wachten. De actiemomenten zijn verbluffend, het verhaal is zeer onderhoudend en er waren talrijke kippenvel momentjes die ervoor zorgen dat Avengers: Endgame voor mij de beste film van 2019 is. De volledige recensie van Avengers: Endgame kan je hier lezen.


Joaquin Phoenix is fenomenaal
Joker_ps_1_jpg_sd-low_©-2019-Warner-Bros-Entertainment-Inc-All-Rights-Reserved-Photo-Credit-Niko-TaverniseMaar het scheelde niet veel of Avengers: Endgame had genoegen moeten nemen met de tweede plek. Joker van regisseur Todd Phillips is dé verrassing van 2019! Een film waar ik helemaal niet naar uitkeek, maar na alle lovende woorden van zowel filmliefhebbers als de critici werd ik toch nieuwsgierig naar het verhaal over hoe de aartsvijand van superheld Batman is ontstaan. Joaquin Phoenix speelt de rol van de getraumatiseerde beroepsclown Arthur Fleck echt fenomenaal terwijl het verhaal hartverscheurend en choquerend is. Een meesterwerk dat geheel terecht is geprezen, maar ook in menig toplijstje van de filmliefhebber staat. De volledige recensie van Joker kan je hier lezen.


Afsluiter van de Skywalker-saga
Star Wars: The Rise of SkywalkerOp de valreep werd in 2019 Star Wars: The Rise of Skywalker uitgebracht. Misschien wel de meest gehypte film van het jaar. Als fan van de franchise keek ik reikhalzend uit naar het slot van de Skywalker-saga. Waar na ruim 40 jaar een einde aan komt. Regisseur J.J. Abrams is erin geslaagd om het oude bekende met het nieuwe te combineren en het verhaal op een waardige wijze af te sluiten met een film vol spectaculaire actiemomenten. Desalniettemin is Star Wars: The Rise of Skywalker echt een film voor de fans en in alle eerlijkheid niet de meest originele. Maar als fan heb ik mij er uitstekend mee vermaakt. De volledige recensie van Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker kan je hier lezen.


Forky is een held!
Toy-story-4-NL-_ps_1_jpg_sd-low_©2019-Disney-Pixar-All-Rights-ReservedIn 2019 kwam er ook een einde aan de Toy Story franchise. Met een vierde en tevens laatste deel neemt Disney Pixar afscheid van de speelgoedpoppen Woody en Buzz Lightyear die sinds 1995 knotsgekke avonturen beleven. Het laatste deel is enorm leuk, maar vooral adembenemend mooi geanimeerd. Maar het is vooral een nieuw personage dat ervoor zorgt dat Toy Story 4 enorm grappig is. Het van restafval gemaakte speelkameraadje Forky is een held en verdient wellicht zijn eigen film. In de door Josh Cooley geregisseerde animatiefilm zorgt hij voor een knotsgek avontuur waarin zowel Woody als Buzz door hoepels moeten springen om de plastic vork in het gareel te houden. De volledige recensie van Toy Story 4 kan je hier lezen.


Quentin Tarantino flikt het weer
Once-Upon-a-Time-in-Hollywood_ps_1_jpg_sd-low_Copyright-2018-CTMG-Inc-All-Rights-ReservedRegisseur Quentin Tarantino heeft met titels zoals Jackie Brown, Pulp Fiction en Inglourious Basterds het publiek getrakteerd op bijzondere en uiterst vermakelijke films. Met Once Upon a Time… in Hollywood flikt de scenarioschrijver en regisseur het opnieuw om een zeer onderhoudende en komische misdaadfilm te creëren. Waarin het gouden duo Leonardo DiCaprio en Brad Pitt fenomenaal speelt. De acteurs spelen de rollen van filmster Rick Dalton en zijn stuntman Cliff Booth uitstekend, maar de kracht van Once Upon a Time… in Hollywood zit ook in de sfeervolle settings, de nietszeggende doch onderhoudende dialogen en de passende soundtrack. De volledige recensie van Once Upon a Time… in Hollywood kan je hier lezen.


De Will Smith show
Aladdin-OV-_ps_1_jpg_sd-low_©-2019-Disney-Enterprises-Inc-All-Rights-ReservedUiteraard verschenen er in 2019 ook een aantal remakes. Daaronder de remake van de animatiefilm Aladdin. In de live-action versie van regisseur Guy Ritchie zien we hoe Will Smith op hilarische wijze de rol van de geest invult en in alle eerlijkheid is het ook grotendeels aan hem te danken dat de fantasy film een succes werd. Maar Ritchie heeft de wereld van Aladdin uitstekend tot leven gewekt. Met sfeervolle decors, kleurrijke kostuums en uiteraard de bekende liedjes die voor veel herkenning zorgen. Dat alles bij elkaar opgeteld zorgt ervoor dat de film een mooie positie in de eindejaarslijst afdwingt. De volledige recensie van Aladdin kan je hier lezen.


Spider-Man slingert top 10 binnen
Spider-Man_-Far-From-Home_ps_1_jpg_sd-low_©2019-CTMG-Inc-All-rights-reservedPeter Parker en zijn alter-ego Spider-Man hadden een druk jaar. Hij moest het eerst opnemen tegen de tiran Thanos in Avengers: Endgame en daarna moest hij opnieuw aantreden tegen een nieuwe vijand in Spider-Man: Far From Home. Een uiterst vermakelijke actiefilm waarin Tom Holland opnieuw op uitstekende wijze de rol van de jonge student en de populaire stripheld invult. Zo aangrijpend als Avengers: Endgame is de door Jon Watts geregisseerde actiefilm niet, maar het is wel een waardige afsluiter van de derde fase van het Marvel Cinematic Universe. De volledige recensie van Spider-Man: Far From Home kan je hier lezen.


Goed jaar voor DC
Shazam-_ps_1_jpg_sd-low_©-2019-Warner-Bros-Ent_All-Rights-ReservedHet was een goed jaar voor DC. Met Aquaman werd al eerder een stap in de goede richting gezet, maar met de dit jaar verschenen en geprezen drama/thriller Joker en de actie/komedie Shazam! werd opnieuw bewezen dat het DC universum bestaansrecht heeft. De film van regisseur David F. Sandberg bleek tegen mijn verwachtingen in een aangename verrassing te zijn. Mede te danken aan de uitstekende mix van actiemomenten en de hilarische fragmenten, de verbluffende special effects en CGI-animaties, maar ook aan de wijze waarop hoofdrolspeler Zachary Levi de rol van de superheld invult. De volledige recensie van Shazam! kan je hier lezen.


Onterecht veel kritiek op remake van iconische Disney Classic
The-Lion-King-OV-_ps_1_jpg_sd-low_©-2019-Disney-Enterprises-Inc-All-Rights-ReservedNaar mijn mening werd het afgelopen jaar geheel onterecht kritiek geleverd op de remake van de iconische Disney Classic The Lion King. Volgens velen zou de film inspiratieloos zijn en het niveau van het origineel bij lange na niet halen, maar jongens en meisjes. Wat is het een prachtig geanimeerde kopie van The Lion King. Een foutloze film is het zeker niet, maar ik heb mij er uitstekend mee vermaakt. Een overbodige remake wellicht, maar ik heb ervan genoten. En hoe kan je een bijna exacte kopie van een legendarische film niet goed vinden? Het is mij een compleet raadsel, maar The Lion King staat in ieder geval bij mij en naar mijn mening geheel terecht in de top 10. De volledige recensie van The Lion King kan je hier lezen.


Legendarisch trio als hekkensluiter
The-Irishman_ps_1_jpg_sd-lowDe hekkensluiter van de eindejaarslijst is een film die recent in de bioscoop heeft gedraaid, maar die ook via de streamingdienst Netflix te zien is. Dan heb ik het natuurlijk over The Irishman van regisseur Martin Scorsese. Het is een zeer onderhoudende en meeslepende misdaadfilm. Met in de hoofdrollen niemand minder dan Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci. Het legendarische trio dat al in talrijke misdaadfilms te zien was. Ondanks dat The Irishman een lange zit is, verdient de film een plek in de toplijst. Dat is niet alleen te danken aan het interessante en op waarheid gebaseerde verhaal en de sfeervolle settings, maar ook aan het overtuigende acteerwerk. De volledige recensie van The Irishman kan je hier lezen.


De complete lijst
En evenals vorig jaar staat hieronder de complete lijst met films die ik heb gezien en heb gerecenseerd en waar mijn top 10 van 2019 op gebaseerd is. Met films zoals Alita: Battle Angel en Climax die de top 10 op een haartje na hebben gemist.

 1. Avengers: Endgame
 2. Joker
 3. Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker
 4. Toy Story 4
 5. Once Upon a Time… In Hollywood 
 6. Aladdin
 7. Spider-Man: Far From Home
 8. Shazam!
 9. The Lion King 
 10. The Irishman
 11. Alita: Battle Angel
 12. Climax
 13. Queen of Hearts
 14. Creed II
 15. Fighting With My Family
 16. The Mule
 17. X-Men: Dark Phoenix
 18. Godzilla II: King of Monsters
 19. Midsommar
 20. Annabelle Comes Home
 21. The Curse of La Llorona
 22. Carmen & Lola
 23. Us
 24. Pet Sematary
 25. Dumbo
 26. Escape Room
 27. I Am Mother
 28. Mug
 29. Dirty God
 30. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
 31. Rocketman
 32. Nocturne
 33. Fast & Furious presents: Hobbs & Shaw
 34. MiB: International
 35. John Wick: Chapter 3
 36. Brightburn
 37. Baantjer Het Begin
 38. Thunderdome Never Dies
 39. Bumperkleef
 40. Teen Spirit
 41. Lady and the Tramp
 42. Glass
 43. IT Chapter Two
 44. Serenity
 45. In The Shadow of the Moon
 46. Wounds
 47. Detective Pikachu
 48. Vox Lux
 49. At Eternity’s Gate
 50. Night Hunter
 51. In Fabric
 52. Nina Wu
 53. Happy Death Day 2U
 54. Hellboy
 55. Girl on the Third Floor
 56. Ma
 57. Halloween at Aunt Ethel’s
 58. Room for Rent
 59. Destroyer
 60. Demon Eye
 61. Greta
 62. Child’s Play
 63. Secret Obsession
 64. Shed of the Dead
 65. IO
 66. Captain Marvel
 67. Cold Pursuit
 68. Terminator: Dark Fate
 69. The Prodigy
 70. The Manson Family Massacre

Wat vind jij de beste film van 2019?