De beste films van 2018

Nog een aantal uurtjes en dan mag de champagne worden ingeschonken, mogen de oliebollen op tafel en het vuurwerk worden aangestoken. Voor mij was het een fantastisch jaar. Zowel zakelijk als privé. Filmliefhebber.com verwelkomde honderden nieuwe vrienden op Facebook en de bezoekersaantallen bleven maar stijgen. Ik wens alle filmliefhebbers dan ook een fijne jaarwisseling en een geweldig 2019 toe! Dank voor de leuke reacties en de support. Om het jaar goed af te sluiten deel ik graag mijn top 10 met jullie. Hieronder vind je het overzicht van de films die mij het meeste hebben vermaakt.

Rami Malik brengt Bohemian Rhapsody naar de eerste plaats

Bohemian-Rhapsody_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-Rights-ReservedToen het eenmaal bekend werd dat Mr. Robot-acteur Rami Malek de rol van Freddie Mercury zou gaan spelen in de muzikale biopic Bohemian Rhapsody had ik toch mijn twijfels. Maar de acteur speelt de rol van de poplegende fenomenaal! Sterker nog, de film heeft zo’n indruk gemaakt dat deze al mijn verwachtingen overtrof en voor mij de beste film van 2018 is. Als de medewerker van de Pathé na afloop had gezegd dat ik mocht blijven zitten voor de volgende voorstelling had ik dat zonder twijfel gedaan. De volledige recensie van Bohemian Rhapsody kan je hier lezen.


Superhelden formatie vechten zich naar de top

Avengers: Infinity WarVoor een lange periode leek Avengers: Infinity War gekroond te worden tot de beste film van 2018, maar na de release van Bohemian Rhapsody moeten Iron Man, Captain America, Black Widow en Spider-Man genoegen nemen met de tweede stek. Dat neemt niet weg dat de superhelden film een bombastische topper is. In alweer het derde deel van de Avengers komen zij eindelijk oog in oog te staan met de tiran Thanos en het is een spektakel van formaat. Een film van ruim 2 en een half uur, maar ik had echt het idee dat het maximaal een half uurtje duurde. De volledige recensie van Avengers: Infinity War kan je hier lezen.


Nostalgie opsnuiven met Ready Player One

Ready-Player-One_ps_1_jpg_sd-high_©-2018-Warner-Bros-Ent-All-Rights-ReservedRegisseur Steven Spielberg kwam dit jaar met de computer geanimeerde film Ready Player One. Een heerlijke vlotte film waarin de liefhebbers een beetje nostalgie kunnen opsnuiven. Met herkenbare personages uit de films uit de jaren ’80 en ’90 creëert hij een digitale wereld waarin de spelers het tegen elkaar opnemen en iedere gewenste identiteit kunnen aannemen. Zo zie je hoe King Kong en de T-Rex uit Jurassic Park de stad onveilig maken, de Ninja Turtles zich bij het gevecht tegen de vijand scharen en de protagonist rondrijdt in de tijdmachine uit Back to the Future. De volledige recensie van Ready Player One kan je hier lezen.


Ryan Reynolds keert terug als de keiharde anti-held Deadpool

Deadpool-2_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-Rights-ReservedDeadpool is een weergaloze actie/komedie die iedereen heeft verrast. Deadpool 2 is een topper in zijn soort. Ondanks dat het vervolg grotendeels een herhaling is van wat wij al hebben gezien en er weinig vernieuwing is. Ryan Reynolds keert terug als de erop los hakkende anti-held Deadpool die met zijn gitzwarte humor en doortastende aanpak opnieuw zijn tegenstanders aan zijn zwaarden rijgt. Ik heb mij weer kostelijk vermaakt met deze Marvel-film die de vierde plaats op de lijst claimt. De volledige recensie van Deadpool 2 kan je hier lezen.


Solo: A Star Wars Story flopt onterecht

Solo_-A-Star-Wars-Story_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Lucasfilm-Ltd-TM-All-Rights-ReservedNa het teleurstellende Star Wars: The Last Jedi verscheen in april Solo: A Star Wars Story. Een spin-off die zich focust op de jongere jaren van de iconische ruimtepiraat Han Solo. De film flopte gigantisch en ontving wisselende kritieken van vriend en vijand. Ik heb mij meer dan uitstekend vermaakt met het Science Fiction epos van regisseur Ron Howard. Het is mij dan ook een compleet raadsel waarom de film met de grond gelijk gemaakt is. Enfin, iedereen heeft zijn mening natuurlijk, maar voor mij is Solo: A Star Wars Story een aangename verrassing en één van de toppers van het afgelopen jaar. De volledige recensie van Solo: A Star Wars Story kan je hier lezen.


Ethan Hunt hoeft nog niet met pensioen

Mission_-Impossible-Fallout_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Paramount-Pictures-All-rights-reservedEn zo is het! Dit jaar verscheen alweer het zesde deel van Mission: Impossible. Uiteraard met Tom Cruise in de rol van de iconische spion Ethan Hunt en het gaat er weer ruig aan toe. Mission: Impossible – Fallout is spectaculair, bombastisch en zenuwslopend. Vol met praktische effecten en stunts waar je mond van openvalt en het moge duidelijk zijn dat de geheime agent nog lang niet met pensioen hoeft. Ondanks dat de film door velen werd bestempeld als de beste actiefilm van het jaar, moet de door Christopher McQuarrie geregisseerde prent in mijn lijst genoegen nemen met de zesde plaats. De volledige recensie van Mission: Impossible – Fallout kan je hier lezen.


De terugkeer van Halloween

Halloween_ps_1_jpg_sd-low_©-Universal-PicturesHet heeft eventjes geduurd voordat er weer een nieuwe Halloween verscheen, maar dit jaar kwam dan eindelijk het langverwachte vervolg uit. De makers pikken het op waar de gruweldaden van het iconische horrorfiguur Michael Myers in 1978 eindigden. Alsof de overige delen nooit bestaan hebben. Jamie Lee Curtis keert eveneens terug in de rol van Laurie Strode en opnieuw gaat ze de strijd aan met de maniakale seriemoordenaar die al die jaren de hoofdrol heeft gespeeld in de nachtmerrie van menig filmliefhebber. Het is een heerlijke horrorfilm die niet alleen goed in elkaar steekt, maar ook de liefhebber van het genre trakteert op bloederige taferelen. De volledige recensie van Halloween kan je hier lezen.


Kleine superheld, grote daden

Ant-Man-and-the-Wasp_ps_1_jpg_sd-low_©-Marvel-2018-2Het is inmiddels meer regel dan uitzondering dat er in een jaar meerdere films uit het Marvel Cinematic Universe verschijnen. Na de release van het weergaloze Avengers: Infinity War belandde de fans in een zwart gat dat halverwege het jaar werd opgevuld door de terugkeer van Ant-Man. Paul Rudd keert terug als de kleine superheld in het vervolg Ant-Man and the Wasp en het is een zeer onderhoudende actiefilm die aansluiting vindt bij zijn eerder verschenen genregenoot. De vermakelijke superhelden film claimt dan ook met gemak de achtste plaats in de lijst. De volledige recensie van Ant-Man and the Wasp kan je hier lezen.


Frances McDormand in een ijzersterk drama

Three-Billboards-Outside-Ebbing-Missouri_ps_1_jpg_sd-low_©-2017-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-rights-reservedIk hoor de lezer nu al denken. “Die Paul kijkt toch meer dan alleen maar bombastische kaskrakers.” En dat klopt! Ik kan ook uitstekend genieten van een goed drama zoals Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Te danken aan het fenomenale acteerwerk van Frances McDormand die in het drama op een bijzondere wijze de aandacht opeist voor haar dochter die op brute wijze verkracht en vermoord is. Wanneer de politie faalt om de dader te vinden, doet zij er alles aan om hem op het spoor te komen. Zelfs als dat betekent dat ze zelf de wet moet overtreden. De volledige recensie van Three Billboards Outside Ebbing, Missouri kan je hier lezen.


Tienerdrama de hekkensluiter

Love-Simon_ps_1_jpg_sd-low_©-2018-Twentieth-Century-Fox-Film-Corporation-All-Rights-ReservedIeder jaar is het een uitdaging om te bepalen welke film de lijst afsluit. Er verschijnen zoveel goede films en dan is het ook lastig om een keuze te maken. Maar de wijze waarop Nick Robinson de rol van de sympathieke Simon invult zorgt ervoor dat het tienerdrama Love, Simon de hekkensluiter is. Het is een mooi en hartverscheurend drama dat een plekje in de lijst verdient. Tegen alle verwachtingen in om eerlijk te zijn. Maar ik was na afloop onder de indruk en dan is het naar mijn mening meer dan terecht dat de film het lijstje van 2018 mag afsluiten. De volledige recensie van Love, Simon kan je hier lezen.


De films die de top 10 niet hebben gehaald

Zoals geschreven zijn er zoveel goede films verschenen dat ik dit jaar voor het eerst de volledige lijst waar ik mijn top 10 op heb gebaseerd publiceer.

 1. Bohemian Rhapsody
 2. Avengers: Infinity War
 3. Ready Player One
 4. Deadpool 2
 5. Solo: A Star Wars Story
 6. Mission: Impossible – Fallout
 7. Halloween
 8. Ant-Man and the Wasp
 9. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
 10. Love, Simon
 11. Aquaman
 12. Utøya 22. juli 
 13. The Shape of Water
 14. I, Tonya
 15. Den of Thieves
 16. Game Night
 17. The Greatest Showman
 18. All The Money In The World
 19. Darkest Hour
 20. Hereditary
 21. Aus Dem Nichts
 22. The Equalizer 2
 23. Unsane
 24. Bumblebee
 25. Black Panther
 26. The Christmas Chronicles
 27. Red Sparrow
 28. The Meg
 29. Venom
 30. Incredibles 2
 31. Jurassic World: Fallen Kingdom
 32. Truth or Dare
 33. A Quiet Place
 34. Ocean’s 8
 35. Bird Box
 36. Pacific Rim: Uprising
 37. Rampage: Big Meets Bigger
 38. You Were Never Really Here
 39. The Strangers 2: Prey At Night
 40. The 15:17 to Paris
 41. Skyscraper
 42. The Lodgers
 43. Call Me By Your Name 
 44. Tomb Raider
 45. Death Wish
 46. Patient Zero
 47. The First Purge
 48. Cam
 49. Maze Runner: The Death Cure
 50. Gringo
 51. Downsizing
 52. Corbin Nash
 53. Overlord 
 54. Gemini
 55. Mandy
 56. Bent
 57. The Nun
 58. The Cloverfield Paradox
 59. Fifty Shades Freed
 60. Insidious: The Last Key

Wat vind jij de beste fiilm van 2018?