Deadpool

De beste films van 2016

Het einde van het jaar dwingt mij weer om de beste films van het afgelopen jaar op papier te zetten. Ik doe het graag hoor, maar er vallen mij twee dingen op terwijl ik mijn keuzes maak. Als eerste heb ik lang niet zoveel nieuwe films gezien als dat ik eigenlijk zou willen en wat was 2016 toch een teleurstellend jaar als het aankomt op echte toppers. Toch is het weer gelukt om een lijstje te maken en ja, ook dit jaar hebben de blockbusters weer de overmacht. Van welke films heb ik het afgelopen jaar het meeste genoten?

DeadpoolDeadpool

Je zou verwachten dat ik als liefhebber van Star Wars de spin-off Rogue One – A Star Wars Story al snel op de eerste plaats zou zetten, maar ik kan er simpelweg niet omheen dat de spectaculaire en uiterst komische actiefilm Deadpool mij zo heeft weten te verrassen dat de door Tim Miller geregisseerde film de eerste plaats claimt. Een geweldige film waar ik zo van genoten heb heeft dat ook verdiend. En ik kijk nu al uit naar het vervolg.


Rogue One - A Star Wars StoryRogue One – A Star Wars Story

En daar is die dan. Rogue One – A Star Wars Story claimt met 4,5 ster op de scorelijst de tweede plek en naar mijn mening is dat ook meer dan terecht. Het is een geweldige film die het oude met het nieuwe heeft verweven en perfect aansluit op de allereerste Star Wars film Star Wars Episode IV A New Hope. Met nieuwe interessante hoofdpersonages, oude bekenden, verbluffende special effects en bombastische actiescènes heeft regisseur Gareth Edwards een puike Star Wars film afgeleverd.


ZootropolisZootropolis

Als je mij in december van vorig jaar had gevraagd waar Zootropolis aan het einde van het jaar zou eindigen, dan had ik nooit kunnen voorspellen dat dit de derde plaats zou zijn. Maar wat heeft de animatiefilm van Disney mij aangenaam verrast zeg! Een heerlijke film die zowel voor de iets oudere jongeren en oudere geschikt is, prachtige computeranimaties bevat en er een goede balans tussen de actie, spanning en humor aanwezig is.


Finding DoryFinding Dory

Ik keek enorm uit naar Finding Dory en de film heeft eigenlijk alle hoge verwachtingen die ik had ingelost. Toch schiet deze in vergelijking met het ijzersterke Finding Nemo net iets tekort. En dat had ik ook wel verwacht. Desalniettemin is het vervolg waarin de avonturen van Dory, Marlin en Nemo in balans is met het drama en de humor een meer dan uitstekende animatiefilm geworden. Dory zwemt met haar vriendjes dus naar een welverdiende vierde plek.


CreedCreed

Creed is een film die mij aangenaam heeft verrast. Ik was vrij sceptisch over de film, omdat dit een aanvulling moest zijn op de Rocky Balboa-franchise terwijl deze film draait om de talentvolle zoon van Rocky’s tegenstander Apollo. Door het zeer overtuigende acteerwerk van Michael B. Jordan als de talentvolle bokser en het fenomenale spel van Sylvester Stallone is Creed een meer dan uitstekend sportdrama geworden die uitblinkt in zowel het verhaal als het drama. Creed knokt zich naar mijn mening geheel terecht naar een vijfde plaats.


Captain America: Civil WarCaptain America: Civil War

Captain America: Civil War doet wat het moet doen. Entertainen. De superhelden uit het Marvel Cinematic Universe komen opnieuw bij elkaar voor een spectaculaire actiefilm die uitblinkt in de verbluffende special effects en het introduceren van nieuwe personages zoals Black Panther en Spider-Man. Desalniettemin was dit een film die meer op herhaling ging dan met echt iets nieuws op de proppen kwam en daarom moet de film ook genoegen nemen met plekje nummer 6.


10 Cloverfield Lane10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane kreeg gemengde recensies en het vervolg op de indrukwekkende monsterfilm Cloverfield schiet dan ook behoorlijk tekort als je verwacht dat het destructieve monster uit het eerste deel opnieuw zijn angstaanjagende gezicht laat zien. Nee, 10 Cloverfield Lane van regisseur Dan Trachtenberg is meer een uitstekende thriller geworden waarin John Goodman een ijzersterke hoofdrol speelt. Ik ben zo aangenaam verrast door deze film dat deze met een score van 4 sterren mag plaatsnemen op plaats 7.


Suicide SquadSuicide Squad

Na het teleurstellende Batman v. Superman: Dawn of Justice hield ik mijn hart vast toen ik naar Suicide Squad ging. Suicide Squad staat min of meer los van de actiefilm waarin de iconische superhelden met elkaar op de vuist gaan, maar de door David Ayer geregisseerde film maakt wel onderdeel uit van hetzelfde universum. En ik vind deze echt geweldig! De balans tussen de actie en de humor is op orde en hoofdrolspelers zoals Will Smith als de meedogenloze Deadshot en Margot Robbie als de sexy doch dodelijke Harley Quinn zorgen voor enorm veel kijkplezier.


The Hateful EightThe Hateful Eight

Een nieuwe Quentin Tarantino staat altijd garant voor succes. Althans, dat denk ik. Toch heeft The Hateful Eight de torenhoge verwachtingen niet helemaal waargemaakt. Ik heb mij wel vermaakt met deze western, maar toch is deze niet zo episch te noemen als een Pulp Fiction of Inglourious Basterds. Begrijp mij niet verkeerd, want de film is nog steeds enorm goed. Toch moet deze genoegen nemen met een lage positie op de lijst terwijl ik had verwacht (of gehoopt) dat deze in de top 3 zou eindigen.


The RevenantThe Revenant

De hekkensluiter van dit jaar is The Revenant die het nog maar net heeft gewonnen van goede films zoals Joy en Demolition. Toch heeft The Revenant genoeg te bieden om als een top 10 film te bestempelen. De prachtige beelden en het fenomenale acteerwerk van Leonardo DiCaprio zijn daar grotendeels verantwoordelijk voor, want het verhaal vond ik persoonlijk niet heel interessant.


Welke films staan er bij jou in de top 10?

10 reacties

  1. Jij hebt flink wat blockbusters en is wel leuk om wat andere titels te zien verschijnen. Zootopia stond op m’n shortlist maar haalde het net niet. De links naar de recensies lijken niet aanwezig…

    Net als jij heb ik ook kunnen genieten van Suicide Squad. We lijken de uitzondering te zijn 😉

  2. Onze laatste twee films komen overeen:) ik was zelf het afgelopen jaar minder gecharmeerd van de blockbusters, waardoor ik een lijstje heb met een ander type films. Civil War en Deadpool vond ik goed, maar scoren toch niet hoog genoeg voor een topnotering. Star Wars vond ik eerst fantastisch, maar viel bij de tweede kijkbeurt toch een klein beetje door de mand. 10 Cloverfield Lane vond ik geweldig, tot het laatste kwartiertje…

    Van je lijstje vond ik eigenlijk alleen Suicide Squad echt slecht, de twee animaties heb ik niet gezien.

    Toch grappig dat ik eigenlijk overal toch weer unieke films zie in de lijstjes.

  3. Iets teveel superhelden naar mijn gevoel maar voor de rest wel een mooie lijst. Als ik zo alle lijstjes op een rij zet dan is 10 Cloverfield Lane goed op weg om een echte klassieker te worden. En Creed moet ik toch dringend eens bekijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.