The Wolf of Wall Street

De beste films van 2014

Het jaar is voor mij voorbij gevlogen! 2014 was voor mij een leuk jaar, want het blog kreeg een nieuw uiterlijk, ik heb meer dan 150 recensies geplaatst en het aantal bezoekers bleef per dag groeien! De mijlpaal van 50.000 bezoekers werd gepasseerd en het aantal vrienden en volgers op Facebook en Twitter nam ook flink toe. En natuurlijk zijn er ook enorm veel goede films verschenen. Ik vind het een mooi moment om aan het einde van het jaar terug te blikken en de beste films van het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Ik wens iedereen een goede jaarwisseling toe!

The Wolf of Wall StreetThe Wolf of Wall Street

In het begin van het jaar werd het voor mij al snel duidelijk dat de door Martin Scorsese geregisseerde speelfilm over het leven van Jordan Belfort een potentiële kandidaat was om als de beste film van 2014 te worden bestempeld. En daar is ook geen verandering meer in gekomen. Ondanks dat er vele kaskrakers verschenen, vind ik The Wolf of Wall Street de beste film van 2014 met dank aan het interessante verhaal dat goed is uitgewerkt en het puike acteerwerk van Leonardo DiCaprio die mij opnieuw heeft verrast in zijn rol als de excentrieke miljonair.


Guardians of the GalaxyGuardians of the Galaxy

In de categorie comicverfilmingen gebeurde er in het afgelopen jaar heel veel. Maar de grote winnaar en één van de betere films van het afgelopen jaar is naar mijn mening Guardians of the Galaxy. Ik herinner mij nog goed dat ik enorm sceptisch was toen ik voor het eerst de trailer zag van deze komische actiefilm, maar de door James Gunn geregisseerde superheldenfilm heeft mij zeer aangenaam verrast en met gemak een tweede plek in de lijst afgedwongen.


Gone GirlGone Girl

David Fincher creëert naar mijn mening altijd sterke en vermakelijke films. Toen Gone Girl verscheen was ik toch enigszins verbaasd, want ik was er helemaal niet van op de hoogte dat de maker van Fight Club bezig was met een nieuwe thriller. En wat ben ik blij dat ik deze heb mogen zien, want de super spannende thriller is een hele vermakelijke film die je van het begin tot het einde je op het puntje van je stoel houdt. Mede te danken aan het goede spel van hoofdrolspelers Ben Affleck en Rosamund Pike.


Captain America: The Winter SoldierCaptain American: The Winter Soldier

Ik vond het eerste deel van Captain America niet bijzonder en ik was dan ook niet echt enthousiast over het nieuws dat er een deel twee zou komen. Maar uiteindelijk bleek de Marvel-film een geweldige actiefilm te zijn. Verbluffende special effects, een goed verhaal en uitstekend acteerwerk waren de ingrediënten om het niveau van het eerste deel te overtreffen en een hoge positie in deze lijst te claimen. Chris Evans speelt opnieuw de rol van de Captain terwijl ook Scarlett Johansson en Samuel L. Jackson een groot aandeel hebben in de comicverfilming.


X-Men: Days of Future PastX-Men: Days of Future Past

Ook X-Men: Days of Future Past eindigt hoog in de lijst. Het is een film waar ik lang naar uitkeek en na het zeer teleurstellende The Wolverine was ik wel weer toe aan een goede X-Men­-film. In de door Bryan Singer geregisseerde film worden de castleden van de eerste X-Men films en de hoofdrolspelers van X-Men: First Class samengevoegd in een spectaculair avontuur waarin bombastische actiescènes en verbluffende special effects een hoofdrol opeisen.


Transformers: Age of ExtinctionTransformers: Age of Extinction

Na het teleurstellende tweede en derde deel van Transformers was ik enorm nieuwsgierig of regisseur Michael Bay met Age of Extinction wel een goede film wist af te leveren. Er werd afscheid genomen van de bekende acteurs en er werd nog meer geld gepompt in het creëren van verbluffende special effects en bombastische actiescènes. En ik kan oprecht concluderen dat de kaskraker het niveau van de eerste film, die zo vernieuwend en baanbrekend was, met gemak evenaart.


Dallas Buyers ClubDallas Buyers Club

Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik niet de drang had om naar de bioscoop te rennen om Dallas Buyers Club te gaan zien en uiteindelijk keek ik de film dan ook thuis op DVD. En ik ben nog steeds van mening dat het geen bioscoopfilm is, maar wat is deze film mooi! Het hartverscheurende verhaal dat op waarheid is gebaseerd en het puike acteerwerk van Matthew McConaughey en Jared Leto zorgen er uiteindelijk voor dat de film van regisseur Jean-Marc Vallée hoog in mijn top 10 eindigt.


300: Rise of an Empire300: Rise of an Empire

Een 300-film zonder Gerard Butler had vooraf gezien een kleine kans van slagen, maar vervanger Sullivan Stapleton doet het zeker niet onaardig als de Spartaanse krijger Themistocles. En de adembenemende special effects en de spectaculaire actiescènes zijn kwalitatief gelijkwaardig te noemen als we deze mogen vergelijken met de effecten en bloederige veldslagen in de eerste film. 300: Rise of an Empire is een fantastische actiefilm en een waardige opvolger als je het mij vraagt.


Dawn of the Planet of the ApesDawn of the Planet of the Apes

2014 stond toch wel een beetje in het teken van sequels, want er verschenen een heleboel vervolgdelen op bestaande franchises. Ook Dawn of the Planet of the Apes is één van die vervolgdelen en regisseur Matt Reeves kreeg de haast oneerbiedige taak om het niveau van het indrukwekkende Rise of the Planet of the Apes te evenaren. Helaas is hij daar niet volledig in geslaagd, maar de film is indrukwekkend en vermakelijk genoeg om deze op te nemen in de top 10 van 2014.


Sin City: A Dame to Kill ForSin City: A Dame to Kill For

De hekkensluiter van dit jaar is het vervolg op de briljante comicverfilming Sin City dat jaren op zich liet wachten. De fans konden in het afgelopen jaar eindelijk naar de goede sequel waarin bekende personages, zoals Marv (Mickey Rourke), Nancy (Jessica Alba) en Gale (Rosario Dawson) terugkeren naar het duistere universum van grafische romanschrijver Frank Miller. Regisseur Robert Rodriguez mocht opnieuw in de regiestoel plaatsnemen en hij levert een uitstekende film af ondanks dat deze niet helemaal het niveau van zijn voorganger weet te evenaren.


En nu ben ik nieuwsgierig! Welke films staan er bij jou in de top 10 van 2014?

14 reacties

 1. Leuk lijstje! We gaan voor dezelfde #3! Ben wel verbaasd dat A Dame to Kill For er op staat, maar ik vind het leuk dat je outside of the box denkt en niet gaat voor Boyhood.

  1. Thanks Gwen 😉
   Boyhood had wel een kansje om in het lijstje te komen, maar wat betreft entertainment vond ik dat Sin City net iets meer punten verdiende. En als ik Her eerder had gezien dan had ik deze ook in de lijst opgenomen 🙂

 2. Een top 10 lijst met een aantal films waarvan ik echt verbaasd ben dat ze er in staan. Zelf vond ik namelijk de Transformers, Sin City en 300 films erg tegenvallen.

  Een aantal van de andere films vielen net buiten mijn top 10 en zouden in een top 20 zeker naar voren komen.

  1. Ik denk dat ook een beetje met smaak te maken heeft. En ik durf ook kaskrakers en films die als goed worden bestempeld, omdat een bepaalde regisseur ze gemaakt heeft, te negeren 🙂

 3. Mooie lijst Paul. Ik vind van jouw lijstje vooral X-Men: Days of Future Past erg goed en voor mij misschien wel de positieve verrassing van het jaar. Ook The Wolf vond ik een fijne film om naar te kijken. De enige film uit het lijstje die in een genre valt waar mijn echte voorkeur naar uitgaat (Dallas Buyers Club) vond ik dan weer een tikkeltje tegenvallen.

  1. Thanks! En wat jammer om te lezen dat je Dallas Buyers Club vond tegenvallen. Ik moet wel zeggen dat ik meer onder de indruk was van het acteerwerk (vooral Leto) dan van het verhaal.

 4. Ik ben eigenlijk alleen maar teleur gesteld het afgelopen jaar. Vond Gone Girl, Dawn of the planet of the Apes, TransformerS, GotG, Winter Soldier inderdaad ook in mijn topje staan. Helaas viel het laatste deel van The Hobbit mij ook zwaar tegen.

  1. Jouw verwachtingen waren gewoon te hoog 😛
   Nee hoor Steef, je hebt gelijk kerel. Ik was ook vaker teleurgesteld, maar ik ben ook wel weer tevreden met een hoop films. Ik had vorig jaar nog de grootste moeite om de tien beste te selecteren, maar dit zijn toch echt allemaal toppers vind ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.