Ranking Star Wars

Ranking Star Wars

Vorige week verscheen dan eindelijk het langverwachte slot van de Skywalker-saga in de bioscoop. Star Wars: The Rise of Skywalker is wellicht de meest gehypte film van 2019, maar de eerste reacties van zowel de fans als de critici zijn wisselend. Een thema dat veel de kop opsteekt is dat het veel is. Het is dan ook een film voor de fans. Waarin een aantal onthullingen worden gedaan, maar ook de strijd tussen de Jedi en de Sith voor eens en altijd beslist zal worden.

Ranking Star Wars

Nu de Skywalker-saga is afgerond, is het ook een mooi moment om alle Star Wars-films een op een rijtje te zetten. Onlangs schreef ik al een artikel over in welke volgorde je het beste de films kunt kijken, maar in dit artikel wil ik even inzoomen op welke Star Wars-film nu eigenlijk de beste is. De saga bestaat uit 9 episodes en ik heb voor mezelf een lijstje gemaakt. Ik beoordeel dus alleen de originele trilogie, de prequel trilogie en de sequel trilogie. De spin-offs zoals Rogue One en Solo komen dan ook niet voor in dit rijtje.

Episode V heeft alles!

Star Wars Episode V The Empire Strikes Back

In 1980 verscheen de tweede Star Wars-film in de bioscoop; Star Wars Episode V The Empire Strikes Back. Het vijfde deel in de chronologische volgorde die echt alles heeft! Actie, humor, romantiek en spanning. In een hoog tempo worden de actiemomenten en de bijzondere Star Wars werelden op de kijker afgevuurd, maar het is ook de film waarin één van de meest iconische onthullingen worden gedaan. Als de duistere Sith Lord Darth Vader onthult dat hij de vader is van Luke Skywalker! Dat is al reden genoeg om de film bovenaan de lijst te zetten, maar de door Irvin Kershner geregisseerde ruimte epos heeft veel meer te bieden dan dat.

Grandioze finale

Star Wars Episode VI Return of the Jedi

Na het succes van The Empire Strikes Back volgde in 1983 het slotstuk van de originele trilogie. In Star Wars Episode VI Return of the Jedi zijn we getuige van hoe Han, Leia en Luke voor de laatste keer de strijd aangaan met de sinistere Darth Vader, The Emperor en het keizerrijk. In de strijd tegen het kwaad krijgen de rebellen hulp van de schattige Ewoks op de planeet Endor. Het podium waarop de door Richard Marquand geregisseerde film zich grotendeels afspeelt. Dat maakt Return of the Jedi wel een ander soort film dan zijn voorgangers, maar wel een geweldig avontuur dat op een gepaste wijze de originele trilogie heeft afgerond.

De verrassing

Star Wars Episode VII The Force Awakens

Ruim 10 jaar na de laatste Star Wars-film besloot Disney om de Skywalker-saga een vervolg te geven. J.J. Abrams werd aangesteld om Star Wars Episode VII The Force Awakens te regisseren en hij levert een geweldig spektakel af waarin verbluffende actiemomenten en emotioneel geladen fragmenten hand in hand gaan. Hij weet op een goede wijze het oude met het nieuwe te combineren. Zo keerden iconische personages zoals Han Solo, zijn trouwe stuurman Chewbacca en Leia terug, maar hij introduceerde ook nieuwe personages zoals de aasvreter Rey, piloot Poe Dameron en First Order deserteur Finn. De characters die het in de prequel trilogie opnemen tegen het nieuwe kwaad The First Order en de Sith Lord in spe Kylo Ren.

Waarmee het begon

Star Wars Episode IV A New Hope

In 1977 regisseerde George Lucas de allereerste Star Wars-film; Star Wars Episode IV A New Hope. Het vierde hoofdstuk in de chronologische volgorde waarin de rebellen het opnemen tegen het keizerrijk en de duistere Sith Lord Darth Vader. Het is een vermakelijk avontuur dat mooie effecten bevat. Zeker voor die tijd was het revolutionair wat de kijker kreeg voorgeschoteld. Maar zowel de karakters als het verhaal zijn ook heel interessant en bijzonder. Dat er ook uiteindelijk voor heeft gezorgd dat Star Wars tot op de dag van vandaag immens populair is. A New Hope is dan ook een solide fundering van een epische saga.

De afsluiter

Star Wars: The Rise of Skywalker

Star Wars Episode IX The Rise of Skywalker is de meest recent verschenen Star Wars-film en naar mijn mening zeker niet de slechtste. Ondanks dat velen fans en critici wisselend reageren op het slotstuk van de Skywalker-saga. Die absoluut niet het epische slot is waar je als fan op hoopt, maar het is een goede film. Waarin een hoog tempo de actiemomenten en verbluffende visuele effecten op het publiek worden afgevuurd terwijl een aantal interessante onthullingen en het ultieme eindgevecht eveneens voor veel kijkplezier zorgen. Een echte film voor de fan hoewel het nu eenmaal een feit is dat de makers nooit iedereen tevreden kunnen houden.

De beste prequel

Star Wars Episode III Revenge of the Sith

Star Wars Episode III Revenge of the Sith is het slot van de prequel trilogie waarin de strijd tussen de Jedi en Sith, maar ook de transformatie van Anakin Skywalker centraal staan. In de door George Lucas geregisseerde ruimte epos zien we hoe het keizerrijk ontstaat en Anakin Skywalker transformeert in de duistere Sith Lord Darth Vader. Een historisch moment in de saga, maar tegelijkertijd A New Hope in een iets ander perspectief plaatst. Met iets meer kennis van de historie is het verhaal van de allereerste Star Wars-film logischer en ontstaat er een band met de personages. En vooral de eind battle tussen Anakin en zijn meester Obi-Wan Kenobi is episch te noemen.

Gewaagd

Star Wars: The Last Jedi

Met The Force Awakens waren de invloeden van Disney al merkbaar, maar met The Last Jedi wilde de studio de Star Wars-saga transformeren. Met een gewaagde film die maar lastig kon aansluiten bij de eerdere films. Dat Star Wars Episode VIII The Last Jedi fel bekritiseerd werd is dan ook logisch, maar er zijn ook een aantal grote pluspunten te noemen. Zoals de terugkeer van Luke Skywalker en de cameo van meester Yoda. Daarnaast is er ook genoeg spektakel aanwezig om de kijker te vermaken. Maar het grote gemis van het authentieke Star Wars sfeertje heeft de film de das omgedaan. Het is naar mijn mening dan ook beslist niet één van de betere Star Wars-films.

Overbodige introductie

Star Wars Episode I The Phantom Menace

Ewan mcGregor, Liam Neeson en Natalie Portman. Het zijn toch niet de minste namen die in Star Wars Episode I The Phantom Menace een hoofdrol spelen, maar het acteerwerk is benedenmaats. Evenals de CGI-animaties die in 1999 wellicht vriend en vijand imponeerden, maar anno 2019 niet meer door de beugel kunnen. Daarnaast is het verhaal niet interessant genoeg. Natuurlijk is het eerste hoofdstuk in de chronologische volgorde een opstapje naar wat komen gaat, maar een gebrek aan spanning en sensatie zorgt ervoor dat The Phantom Menace onderaan het lijstje bungelt en door vele fans ook wordt overgeslagen in de zogenaamde Machete Order. Daarentegen is het eindgevecht tussen Obi-Wan Kenobi, Qui-Gon Jinn en Darth Maul wel episch te noemen!

Een sof

Star Wars Episode II Attack of the Clones

Dan blijft er nog 1 hoofdstuk over. Hoofdstuk 2 in de chronologische volgorde en de 5de Star Wars-film die in de bioscoop verscheen. Dan heb ik het over Star Wars Episode II Attack of the Clones. Naar mijn mening de slechtste Star Wars-film. Ja, wat is er wel goed aan het ruimte epos. Het acteerwerk van vooral Hayden Christensen is tenenkrommend slecht, het is een explosie aan niet overtuigende CGI-animaties en het is echt een tussenverhaal dat iets meer betekenis kreeg na de release van Revenge of the Sith. Het is ook voor het eerst dat de animatronic Yoda vervangen werd voor een compleet gedigitaliseerde versie. Dat hadden ze nooit moeten (en mogen) doen!

Wat vind jij de beste Star Wars-film?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.