Ben-is-Back_ps_1_jpg_sd-low

Ben Is Back (2018) recensie

Ben-is-Back_ps_1_jpg_sd-lowJulia Roberts speelt in het familiedrama Ben Is Back een meer dan uitstekende rol. Ze kruipt in de huid van Holly Burns. Een bezorgde moeder die op Kerstavond aangenaam verrast wordt als haar zoon Ben (Lucas Hedges) onaangekondigd op de stoep staat. De aan drugs verslaafde jongen heeft de afkickkliniek tijdelijk verlaten om zijn moeder te verrassen, maar niet iedereen is blij met Ben’s plotselinge verschijning. Vooral zijn stiefvader en zusje zijn fel tegen Ben’s aanwezigheid. Ondanks dat hij er alles aan doet om zijn fouten goed te maken.

Familiedrama
Julia Roberts heeft in haar carrière uiteenlopende rollen gespeeld, maar de rol die zij in Ben Is Back vertolkt behoort wellicht tot haar beste werk. Ze komt authentiek over als een bezorgde moeder die in de drukte tijdens de feestdagen altijd wel de tijd vindt om voor haar gezin te zorgen. Maar het wordt ook pijnlijk zichtbaar hoe fragiel het gelukkige gezinsleven is als een familielid met een duister verleden plotseling op de stoep staat. Ze gooit vrijwel alles overboord om zich te richten op Ben. Die als drugsverslaafde continu de aandacht opeist. Niet alleen, omdat de momenten waarop moeder en zoon de tijd kunnen doorbrengen schaars zijn, maar zij moet Ben ook behoeden voor het gevaar dat op de loer ligt.

Spanning
Terwijl de emoties hoog oplopen binnen het gezin van Holly komt een gelukzalige avond in de kerk abrupt tot een einde als de familie bij thuiskomst constateert dat er is ingebroken. Natuurlijk worden de ogen op Ben gericht die door zijn verleden een aantal vijanden in de buurt heeft gemaakt. Ben voelt zich ook verantwoordelijk voor de inbraak en zet alles op alles om het goed te maken. Wanneer blijkt dat de hond verdwenen is gaat hij samen met zijn moeder op pad om hem terug te vinden. Op dat moment neemt de spanning ook toe en begint Ben kleine delen uit zijn criminele verleden op te biechten. Waar schokkende onthullingen voor het kippenvel zorgen.

Realistisch
De kracht van het door Peter Hedges geregisseerde drama zit vooral in hoe realistisch de film is. Het kan ieder doorsnee gezin overkomen dat een telg op het verkeerde pad raakt en in zijn leven voor pittige uitdagingen komt te staan. Enerzijds leven we mee met Holly en het gezin, maar ook gedeeltelijk met Ben. Die het onheil ongetwijfeld over zichzelf heeft afgeroepen, maar ook sympathie opwekt door hoe hij zijn fouten probeert goed te maken. Het zet je tevens aan het denken, want verdient hij een tweede kans of niet? Wat zou jij doen in een vergelijkbare situatie of als je in de schoenen van Holly zou staan?

Waardering: 4 uit 5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.