Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Het is eindelijk zover! Batman v Superman: Dawn of Justice draait in de bioscoop en de liefhebbers van superheldenfilms en stripboekverfilmingen zullen in de aankomende dagen ongetwijfeld een momentje inlassen om de door Zack Snyder geregisseerde actiefilm te bezoeken. Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt, want de film duurt iets meer dan 2 en een half uur. Als liefhebber van superheldenfilms en in het bijzonder die van Batman, was ik ook enorm nieuwsgierig naar deze film, maar na het zien van de trailers bleef ik enorm sceptisch over Batman v Superman: Dawn of Justice. En vanavond was dan eindelijk het moment aangebroken om met eigen ogen te zien of Zack Snyder erin is geslaagd om het publiek een vermakelijke actiefilm voor te schotelen.

Batman v Superman: Dawn of Justice begint voortvarend. Ben Affleck speelt de rol van een iets oudere Bruce Wayne en zijn alter-ego Batman. Na 20 jaar de misdaad te hebben bestreden in Gotham City, is hij verbitterd en hij ziet het buitenaardse wezen Superman als een gevaar voor de mensheid. Het moge duidelijk zijn dat de heren geen vrienden van elkaar zijn, want Superman is van mening dat zijn collega niet langer meer in staat is om de mensheid te beschermen. Ze doen er dan ook alles aan om elkaar tot een halt toe te roepen.

De eerste ontmoeting van de 2 superhelden en het daaropvolgende gevecht is geweldig. So far so good, maar dan gaat het ineens bergafwaarts met Batman v Superman: Dawn of Justice. Het juiste tempo dat in de beginfase nog aanwezig was maakt plaats voor een zeer onplezierige achtbaanrit. Jesse Eisenberg verschijnt ineens ten tonele als Superman’s aartsvijand Lex Luthor, maar ik was nooit onder de indruk van zijn ietwat vreemde vertolking van de maniakale schurk. Ook zijn wispelturige gedrag roept vraagtekens op en ik probeer nog wanhopig de touwtjes aan elkaar vast te knopen als men met het verhaal van de hak op de tak springt.

Men slaat complete delen over en het verhaal zit vol gaten. Ik ben blij dat men niet in herhaling valt en opnieuw begint met het uitleggen van hoe superhelden en diens aartsvijanden zijn ontstaan, maar in Batman v Superman: Dawn of Justice slaat men door in het niet prijsgeven van belangrijke achtergrondinformatie. Ik had dan ook regelmatig het gevoel “heb ik iets gemist?” terwijl ik nog maar een keer mijn klokje raadpleeg om te kijken hoe lang de film nog duurt. En geloof mij, dat doe ik eigenlijk nooit! Maar dat komt door het feit dat de film niet onderhoudend genoeg is en naar mijn mening heeft dat te maken met de wijze waarop het warrige verhaal in beeld wordt gebracht en de actiescènes vol met CGI die allesbehalve realistisch zijn.

Snyder pakt groots uit in de 40 minuten durende finale. Dat hij ook al deed in genregenoot Man of Steel. Hoe en waarom we op dit punt zijn beland is mij nog steeds een raadsel, maar het is in ieder geval duidelijk dat Batman en Superman nog even aan de slag moeten. En ze krijgen hulp van Wonder Woman die dan plotseling in beeld verschijnt. De schrijvers vonden het blijkbaar niet nodig om haar introductie iets meer lading te geven of om uit te leggen waar de stoere dame al die tijd is geweest. Op dat moment ben ik er eigenlijk al klaar mee, maar ik wil toch weten hoe het afloopt. En Snyder maakt naar mijn mening dezelfde fouten als die hij tijdens het draaien van Man of Steel heeft gemaakt. De actie is zo overdreven en flitsend dat je als kijker nauwelijks kunt zien wat er zich allemaal op het scherm afspeelt. Het is één en al CGI en het is simpelweg niet te volgen. Ook de 3D effecten bieden geen toegevoegde waarde.

Is er dan ook nog iets positiefs te melden over Batman v Superman: Dawn of Justice? Dat wel! Want ik ben wel gecharmeerd van de wijze waarop Affleck in de huid kruipt van de ietwat verbitterde Bruce Wayne en superheld Batman en ik vind dat Jeremy Irons de rol van butler Alfred goed invult. Ook Henry Cavill en Amy Adams spelen de rollen van Superman en Lois Lane prima. Daarnaast ben ik zeer te spreken over de geweldige soundtrack die door Hans Zimmer en Junkie XL is gecomponeerd. Ondanks dat stelt Batman v Superman: Dawn of Justice zwaar teleur en zoals eerder gezegd was ik daar al een beetje bang voor.

Beoordeling
  • Hoe goed is het verhaal?
  • Hoe goed is het acteerwerk?
  • Hoe vermakelijk is de film?
2.5
Verzenden
Beoordeling van de bezoekers
0 (0 votes)

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.