Baby Driver

Baby Driver (2017) recensie

Al vanaf het eerste moment dat ik de poster zag van Baby Driver was ik verkocht. Soms heb je gewoon het gevoel dat een film geweldig is zonder er ook maar een trailer of een clip van te hebben gezien. Toch had ik enigszins mijn twijfels bij de casting van hoofdrolspeler Ansel Elgort. Ik vind dat hij prima tot zijn recht komt in films zoals The Fault In Our Stars en Divergent, maar de rol van de snelle getaway driver Baby is toch even andere koek. Maar nu ik de film heb gezien kan ik niets anders zeggen dan dat hij uitstekend tot zijn recht komt in de door Edgar Wright geregisseerde en geschreven film.

Baby

Elgort speelt de rol van Baby. Een handige getaway driver die zich thuisvoelt achter het stuur en in zijn eigen wereldje leeft. Hij draagt continu een hoofdtelefoon en hij luistert graag naar de klassiekers. Klassiekers die de dertig plussers onder ons wel kennen. Toch is Baby overal van op de hoogte tot grote verbazing van zijn partners in crime Buddy (Jon Hamm) en Bats (Jamie Foxx). En dat terwijl opdrachtgever Doc (Kevin Spacey) het volste vertrouwen heeft in zijn talentvolle chauffeur.

Sterke cast

Nu wordt de jonge acteur goed ondersteund door een sterrencast. Met Jon Hamm, Jamie Foxx en Eiza González aan boord als de drie schurken die Baby van en naar lucratieve klussen vervoert en in het bijzonder House of Cards-ster Kevin Spacey als opperbaas Doc. Evenals in de populaire Netflix-serie speelt de meervoudig Oscar-winnaar een klootzak die Baby als klein jochie rekruteerde en sindsdien misbruikt in zijn snode plannen om grote overvallen te plegen. Spacey zorgt met zijn gevatte opmerkingen en aanwezigheid voor enorm veel kijkplezier hoewel ook Jamie Foxx als de koelbloedige Bats uitblinkt.

Goede soundtrack

Aan het acteerwerk valt dan ook niets aan te merken, maar wat Baby Driver zo uniek maakt is het vlotte tempo en de fenomenale soundtrack vol met nummers van de Commodores, T.Rex, Simon & Garfunkel, Queen en onze eigen Golden Earring. Het lijkt erop alsof de film om de nummers heen is gebouwd, want met geweldig montagewerk sluiten deze perfect aan op alle gebeurtenissen die zich in de film afspelen. Of dat nu het afvuren van een geweer is of het dichtslaan van een autodeur. Het klopt gewoon en dat maakt deze film bijzonder.

Heerlijke 80’s vibe

De film met een heerlijke 80’s vibe voldoet dus aan alle hoge verwachtingen. Het is een fijne mix van bombastische actiescènes en weergaloze stunts met een misdaadverhaal, veel humor en zelfs een beetje romantiek. Want de jonge Baby valt als een blok voor serveerster Debora (Lily James) die dan ook een belangrijk aandeel in het verhaal heeft. Als ik dan een minpunt mag noemen dan is het toch het slappe einde dat mij niet helemaal beviel. Enfin, een mens moet altijd wel wat te zeuren hebben zeg ik dan maar. Desalniettemin werd de topscore van 9 niet gehaald, maar een mooie 8 is deze topper meer dan gegund.

Baby Driver

Waardering: 4 uit 5.

10 reacties

 1. Gisteren de film gezien met hoge verwachtingen, veroorzaakt door de extreem positieve reviews. Man, wat een teleurstelling.

  De film drijft volledig op de gimmick dat het ritme van de film aansluit op de (fijne) muziek. Haal je dit aspect (de muziek) weg, dan houdt je een matige film over vol onlogische situaties / beslissingen en een simpel script. En ik ga er zachtjes van uit dat de hoofdrolspeler geen Oscar krijgt (…). In het laatste half uur betrapte ik me op het regelmatig naar de tijd kijken (hoe lang nog …).

  Ja, de auto scenes zijn ok, maar alleen daarvoor ga ik geen film kijken.

  Ik snap werkelijk niet waar die extreem hoge waarderingscijfers vandaan komen (zoals Cinemagazine 5/5). Gelukkig voel ik me niet alleen als ik veel user reviews op IMDB zie ;).

  Wil je een echt goede film over een “chauffeur” zien, kijk dan Driver. Wil je een misdaadfilm met lekkere muziek, kijk dan Pulp Fiction (of een andere van Tarantino).

  Dit was voor mij zonde van het geld.

 2. Tweede helft van de film zakt het op narratief gebied helemaal in, dat vond ik jammer. Eerste helft is heerlijk, met name de muzikale montage. Toen ook nog die pure actie/comedy vibe, de laag drama/romantiek in de tweede helft stond me best tegen..

     1. haha nee hoor, zo kritisch was ik altijd al. We zijn het wel vaak eens, dat scheelt, maar ook niet altijd. Ik heb alleen minder de behoefte het van de daken te schreeuwen (denk ik?) als ik iets echt niet goed vind. Ik heb het liever over films waar ik enthousiast van word:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.