Avengers: Infinity War

Avengers: Infinity War… een week later

Avengers: Infinity WarHet is inmiddels een week geleden dat ik met hoge verwachtingen naar Avengers: Infinity War ging en ik kwam echt flabbergasted de bioscoop uit. Wat een waanzinnig spektakel dat iedere verwachting overtrof. Maar ik vraag mij ook af hoe het nu verder moet en gaat met het Marvel Cinematic Universe. Een vraag die mij de afgelopen week flink bezig heeft gehouden. Het is dan ook een mooi moment om het allemaal even op een rijtje te zetten en om het van mij af te schrijven. Lees niet verder als je de film nog niet hebt gezien, want het artikel zit vol met spoilers!

Beschermers van de Aarde
In Avengers: Infinity War breekt de hel spreekwoordelijk los, want de ultieme schurk Thanos is flink aan het huishouden om de zogenaamde Infinity-stenen te bemachtigen om de macht over het heelal te kunnen grijpen. De Avengers zijn niet langer meer actief nu Captain America (Chris Evans) samen met Black Widow (Scarlett Johansson) met de noorderzon zijn vertrokken en Thor (Chris Hemsworth) en Hulk (Mark Ruffalo) spoorloos zijn verdwenen. Alleen Iron Man (Robert Downey Jr.), zijn protégé Spider-Man (Tom Holland) en de meester van magie Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) zijn nog aanwezig om de Aarde tegen vijanden zoals Thanos (Josh Brolin) te beschermen.

Sublieme cross-over
Verwacht dan ook geen reünie van de superhelden, want dat komt er niet van in de door Joe en Anthony Russo geregisseerde actiefilm. Terwijl de overgebleven superhelden op Aarde besluiten om niet het moment af te wachten dat Thanos op onze fragiele planeet verschijnt en de confrontatie op zijn thuisplaneet op te zoeken, slaat Thor de handen ineen met de Guardians of the Galaxy om een plan te bedenken hoe hij de bruut tot een halt toe kan roepen. Een cross-over die uitstekend is uitgewerkt is en slaagt hoewel ik daar in het begin een beetje sceptisch over was. Met zoveel karakters is het lastig om de focus te behouden en superhelden films zoals Spider-Man 3 en The Amazing Spider-Man 2 zijn al goede voorbeelden geweest van hoe het toevoegen van teveel karakters kan leiden tot een chaotische en toch wel teleurstellende film. Maar in Avengers: Infinity War is dat zeker niet het geval.

Kippenvel momentjes
Het eerste kippenvel momentje komt al snel als Thanos in de openingsfase het schip van Thor aanvalt en de halve bevolking van Asgard uitroeit. Daaronder personages zoals Heimdall (Idris Elba) en Loki (Tom Hiddleston) en het lijkt erop dat de acteurs inmiddels (vrijwillig?) afscheid hebben genomen van het Marvel Cinematic Universe. De paniek slaat gelijk toe, want in dit tempo kan ik als liefhebber nog wel wat verwachten. En die momenten komen er ook als Thanos zijn eigen dochter Gamora (Zoe Saldana) opoffert om de ziel-steen te kunnen bemachtigen. De buitenaardse femme fatale lijkt dan ook aan het einde van haar rit te zijn gekomen en ik verwacht dat we de actrice dan ook niet meer terug gaan zien in de toekomstige films. Tenzij het geplande Guardians of the Galaxy vol. 3 zich gaat afspelen voor Avengers: Infinity War.

Krankzinnige slotfase
Maar het heftigste moment komt in de slotfase als Thanos de stenen heeft weten te bemachtigen en met een knip met de vingers in staat is om de halve bevolking van het heelal uit te roeien. En dat doet hij ook! Met als resultaat dat we belangrijke personages één voor één zien verdwijnen in het niets. Niet alleen de Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), Black Panther (Chadwick Boseman) en Falcon (Anthony Mackie) worden het slachtoffer van Thanos, maar ook de relatieve nieuwkomers Spider-Man en Doctor Strange overleven de willekeurige selectie niet! Wat vreemd is gezien het feit dat er van deze helden nog vervolgdelen op de planning staan. Ik vraag mij dan ook af hoe het verder gaat en moet met het Marvel Cinematic Universe dat volgens de geruchten in de aankomende fase vier verder gaat onder een nieuwe naam.

De terugkeer van superhelden
Ik was in ieder geval stomverbaasd, maar tegelijkertijd maak ik mij geen zorgen. Want met de infinity-steen waarmee de tijd te beïnvloeden is, is er een zogenaamde escape aanwezig. Een mogelijkheid om de tijd terug te draaien en personages te laten terugkeren. Er is dan ook nog hoop voor de fans dat deze karakters in de volgende Avengers-film op miraculeuze doch plausibele wijze terugkeren en het opnieuw opnemen tegen Thanos en zijn demonische leger. Desalniettemin moeten het handjevol overgebleven superhelden eerst een plan zien te bedenken om de steen van Thanos’ handschoen te krijgen en dat gaat denk ik nog een pittige kluif worden. Captain America en Iron Man moeten nu wel de krachten bundelen om hun vijand te kunnen verslaan, dus een hereniging hangt in de lucht. Evenals de komst van een lading nieuwe (of reeds bekende) superhelden waar in de end credits nog naar gehint wordt. Eén ding is zeker, de nieuwe Avengers die voor volgend jaar op de planning staat, belooft een spektakel te worden.

Hoe denk jij dat het verder gaat met het Marvel Cinematic Universe?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.